Makaron z szynką i pieczarkami

Dziś wyjątkowo, bo przepis który dla Was przygotowałam nie jest mojego autorstwa 🙂 Jego autorką jest Kaja Ciszewska, która podczas III edycji konkursu Barilla Cup wywalczyła zwycięstwo tą właśnie kompozycją makaronową. Zwyciężczyni w nagrodę czeka fantastyczny wyjazd do Parmy.

Autorski przepis Kai zachwycił jurorów swoją prostotą. Jego składniki są powszechnie dostępne, a samo wykonanie nieskomplikowane. To w kuchni włoskiej niezwykle istotne. Werdykt był jednogłośny. Jurorzy nie mieli wątpliwości, że to właśnie Kaja zasługuje na miano Mistrza Barilla Cup i nagrodę główną. Warto wziąć udział w kolejnej, ponieważ każdy etap Barilla Cup to dobra zabawa, a udział w evencie w Akademii Kulinarnej Whirlpool, spotkanie z jej gospodarzem, Marco Ghia i innymi uczestnikami jest wydarzeniem pełnym pasji i pozytywnej energii. A ja już Was zapraszam na narodzony przepis. Do jego przygotowania użyjcie jednego z makaronów długich Barilla. Kaja użyła Capellini, ja wybrałam nieco grubszy Bucatini.

MAKARON Z szynką i pieczarkami

Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15-20 minut

Składniki:
– makaron Capellini lub Bucatini Barilla, 250g
– 10 pieczarek
– 3-4 plastry szynki
– pół cebuli
– 50 g parmezanu
– 50 g sera typu Grana Padano
– 150 ml śmietanki 30%
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– łyżka posiekanego koperku
– sól, pieprz
– skórka otarta z 1 cytryny oraz sok
– 2 łyżki masła
– olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Makaron Barilla ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki, szynkę w cienkie plasterki, cebulę drobno posiekaj w kostkę.
  3. Na maśle i oleju zrumień pieczarki. Proces smażenia potrwa około 5-6 minut. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz szynkę. Podsmaż około 2 minut, po czym dodaj śmietankę. Sery parmezan i Grana Padano zetrzyj na drobnej tarce. Odłóż trochę do podania, a resztę dodaj do sosu. Ser powinien się rozpuścić w sosie.
  4. Na koniec smażenia dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę i koperek, oraz skórkę z cytryny (trochę skórki odłóż do podania).
  5. Do przygotowanego sosu dodaj makaron, wymieszaj wszystko i zdejmij patelnię z kuchenki.
  6. Makaron przełóż na talerze, posyp skórką z cytryny, serem. Podawaj.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z szynką i pieczarkami
Autor:
Data publikacji:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Książka ZAPACH ŚWIĄT stworzona przez 13 blogerek kulinarnych i DIY

Dziś mam dla Was ogromną niespodziankę, to dzień premiery książki ZAPACH ŚWIĄT, PRZEPISY I DIY BLOGERÓW, której jestem współautorką. Niesamowicie...

Zamknij