Makaron z boczkiem i sosem śmietanowym

Jeśli lubicie przepisy na pyszne makarony ten z całą pewnością przypadnie Wam do gustu. Polecam Wam też kilka moich ulubionych przepisów na makaron z tuńczykiem i oliwkami, spaghetti aglio oilo, pikantny makaron z polędwiczką, makaron ze szpinakiem, czy makaron z krewetkami i białym winem.

Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

– pół opakowania makaronu np typu penne
– pół szklanki pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
– garść świeżej rukoli
– 150 ml śmietany 18%
– 2 łyżki startego parmezanu
– 2 ząbki czosnku
– świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron gotujcie zgodnie z przepisem a opakowaniu.
  2. W tym samym czasie na patelni podsmażcie boczek. Nie musicie dodawać już dodatkowego tłuszczu, boczek rozpuści swój. Na końcu do podsmażonego boczku dodajcie czosnek pokrojony w płatki (nie rezygnujcie z krojenia boczku w plasterki bo smak jest inny niż tego startego). Krótko podsmażcie i dolejcie na patelnię ok 4-6 łyżek wody z gotującego się obok makaronu. Dodajcie śmietanę i jeśli sos jest zbyt gęsty jeszcze nieco wody z makaronu.
  3. Po ugotowaniu makaron wrzućcie go na patelnię w której jest sos. Dodajcie rukolę i świeży pieprz, wymieeszajcie. Przełóżcie na talarze i posypcie świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z boczkiem i sosem śmietanowym
Data publikacji:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Prosta szarlotka na kruchym cieście

Pamiętacie przepis na moje kruche ciasto ze śliwkami? Tym razem to samo ciasto zrobiłam z jabłkami, tworząc tym samym pyszną...

Zamknij