Makaron z krewetkami z białym winem

Ten makaron ma doskonały lekki sos z białego wina. Aby sos był nieco bardziej gęsty dodaje się do niego masła, co dodatkowo poprawia smak. To danie dla tych z Was którzy lubią krewetki oraz dodatek czosnku. Możecie przygotować je z dowolnym rodzajem makaronu, wykorzystać makaron jajeczny lub tradycyjny np penne.

Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
penne z szynką parmeńską 
makaron z boczkiem
makaron ze szpinakiem
makaron z polędwicą
makaron z tuńczykiem
makaron z cukinią
makaron z kurczakiem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

 

 

Przygotowanie: ok 20 min

Składniki:

– pół paczki makaronu np typu tagliatelle
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 mała papryczka chilli
– pół szklanki białego wina
– 3-4 łyżki masła
– 20-25 krewetek obranych
– sól, pieprz
– odrobina zielonej pietruszki do podania

Przygotowanie:

Zaczynacie od wstawienia makaronu. W tym czasie na odrobinie patelni podsmażcie krótko drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli. Po 2 minutach wrzućcie krewetki, smażcie ok 5 minut i dolejcie białe wino. Po kolejnych 3-4 minutach dodajcie masło oraz doprawcie solą i pieprzem. Duście do momentu aż sos stanie się jednolity. Po ugotowaniu makaronu odcedźcie go i dorzućcie do krewetek. Podawajcie od razu posypane natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO!

makaronzkrewetkami2

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z krewetkami z białym winem
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Katarzyna

    Opublikowane 09/05/2016

    Odpowiedz

    U mnie często gości lampka wina do obiadu. Kiedyś wolałam czerwone a teraz piję przede wszystkim białe wytrawne. A do krewetek jak najbardziej ono pasuje. Czasem jak nie mam pomysłu na to jakie wino wybrać do konkretnej potrawy pomocą służy mi Pani z *****(usunięte przez autora bloga), gdzie często robię zakupy.

    • nietylkopasta

      Opublikowane 09/05/2016

      Bardzo proszę o nie tworzenie wpisów marketingu szeptanego na moim blogu. Wpisy promujące marki są edytowane i nazwy marek usuwane.

  • Eman

    Opublikowane 03/03/2017

    Odpowiedz

    Jedyne co mogę pani/panu doradzić to aby wrzucać zdjęcia nie te same tylko różnorodne ze względu na odbieranie zawartości wizualnoscia odbiorcy, ponad to przepis jest bardzo prosty i smaczny można go modyfikować ale baza i podstawa jest zawarta Np można dodać trochę śmietany , albo ,, maki ” ( na sposób robienia beszamelu ale nie będę już tego objaśniał bo byłby to zupełnie inny przepis ) osobiście polecam.

    • nietylkopasta

      Opublikowane 03/03/2017

      Przepis został dodany blisko 2 lata temu, od tamtego czasu zdjęcia które pojawiają się na blogu są nieco bardziej estetyczne. Ale dzięki za komentarz, muszę pomyśleć o nowych fotkach ego dania. Pzdr Ania

  • Gosia

    Opublikowane 21/06/2017

    Odpowiedz

    I have just made this dish and it’s perfect!! Thank you for sharing such a great recipe !!!!

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Warsztaty z makaronem i winem

W ostatnim czasie miałam okazję uczestniczyć w ciakwym wydarzeniu zorganizowanym przez markę Malma, producenta fantastycznych makaronów. Warsztaty które sama nazwałam...

Zamknij