Makaron z polędwiczką

Już wiecie że podjęłam ostatnio nowe wyzwanie i samodzielnie przygotowałam domowy makaron. Zdecydowanie polecam poświęcić chwilę czasu i wykonać makaron samodzielnie. Po pierwsze wiecie co jest w jego składzie, a po drugie smak – naprawdę pyszny.

Zarówno z domowym jak i tym gotowym makaronem polecam Wam ten przepis. Szczególnie przypadnie do gustu tym lubiącym zdecydowane smaki oraz ser pleśniowy.

Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
–  penne z szynką parmeńską 
makaron z boczkiem
makaron ze szpinakiem
makaron z cukinią
makaron z krewetkami
makaron z kurczakiem
kotlet schabowy
makaron z szynką

makaron z polędwicą

 

Przygotowanie: ok 20 minut + 30 minut marynowanie

Składniki:

– makaron – ilość dla 2 osób
– 100 g sera pleśniowego typu Lazur (możecie dobrać sami najlepszy wg Was)
– 3 łyżki śmietany 18%
– ok 300 g polędwicy (może być wieprzowa)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki sosu sojowego
– garść rukoli
– świeżo starty parmezan
– świeżo mielony pieprz
– ew 3-4 łyżki białego wina

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie należy zacząć od pokrojenia polędwicy w cienkie plastry. Oliwę i sos sojowy wymieszajcie ze sobą. Polędwicę polejcie tak przygotowanym sosem i delikatnie wymieszajcie ręką aby całość pokrył sos. Odstawcie do lodówki na min 30 minut.

Wstawcie wodę na makaron i ugotujcie go zgodnie z przepisem (jeśli jest domowy próbujcie w czasie gotowania, aż makaron będzie jeszcze lekko al dente).

Do niewielkiego garnuszka dodajcie pokrojony dość drobno ser i śmietanę. Na niewielkim ogniu podgrzewajcie aż ser się rozpuści, w czasie gotowania dodajcie ok 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu lub białego wina.

Polędwicę podsmażcie na patelni, wrzucając ją razem z sosem. Nie dodawajcie więcej tłuszczu, ten z zalewy w zupełności wystarczy. Smażcie po kilka minut z każdej strony.
Makaron po ugotowaniu odcedźcie, połączcie z sosem. Podawajcie z polędwiczkami i świeżą rukolą, a na wierzch dodajcie odrobinę parmezanu i pieprzu. Zrezygnujcie z dodawania soli zarówno do sosu jak i mięsa – w sosie jest słony już ser a mięso ma dodatek sosu sojowego.

SMACZNEGO

makaron z polędwicą

makaron z polędwicą

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z polędwiczką
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Ewelina Kalinowska

    Opublikowane 01/07/2015

    Odpowiedz

    Mmmmm ależ to smakowicie wygląda, będę musiała spróbować coś takiego zrobić 🙂

    • nietylkopasta

      Opublikowane 06/07/2015

      zdecydowanie polecam 🙂 makarony to bardzo proste i niezwykle pyszne dania

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Domowy makaron – przepis

Po raz pierwszy podjęłam się zadania przygotowania własnoręcznie makaronu. Już wiem że to nie był ostatni raz, a makaron zamierzam...

Zamknij