Makaron z salami

Lubicie pikantne makarony? Często je robię i dodaję do nich kurczaka, salami lub zaostrzam sos chilli. Wiecie już zapewne że na moim blogu są przepyszne przepisy na makarony, a to kolejna pyszna propozycja do mojej dużej już kolekcji. Koniecznie zerknijcie na inne propozycje.

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

– porcja makaronu linguine lub spaghetti dla 2 osób
– 100-150 g salami lub pikanego choriso w plasterkach
– 2 ząbki czosnku
– połowa czerwonej cebuli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 pomidory
– 125 ml czerwonego wytrawnego wina
– spora garść świeżych liści szpinaku
– płaska łyżeczka płatków chilli
– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pokrójcie składniki – salami/choriso w plasterki, czosnek przeciśnijcie przez praskę,cebulę w drobną kostkę. Pomidory pokrójcie w niewielką kostkę.
  3. Na patelnię wlejcie oliwę a następnie lekko na niej podsmażcie salami, następnie dodajcie cebulę i czosnek i smażcie ok 3 minut. Kiedy cebula stanie się szklista i lekko podsmażona dodajcie chilli, wino, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidory.
  4. Duście sos ok 3-4 minut, po czym dodajcie do sosu ugotowany makaron. Do makaronu dorzućcie liście szpinaku, wymieszajcie i poczekajcie aż nieco zmiękną. Makaron przełóżcie na talerze, dodajcie świeżo mielony pieprz i podawajcie.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z salami
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z jeżynami

Połączenie owoców oraz wytrawnej sałatki dla wielu z Was jest jeszcze nowością, tak piszecie mi na Instagramie. Zachęcam do wypróbowania,...

Zamknij