Makaron ze szpinakiem i śmietaną

Kolejny fantastyczny makaronowy przepis na moim blogu. Kiedyś zbiorę je wszystkie aby łatwo było trafić do tych najlepszych. Dziś wykorzystuję szpinak w postaci mrożonej. Nie zawsze macie bowiem dostęp do świeżych liści, a do tego często szukacie pomysłu na to jak wykorzystać szpinak mrożony. Zachęcam Was tylko do wybierania szpinaku w liściach a nie bardzo rozdrobnionej papki szpinakowej, producenci na opakowaniu zwykle piszą jaką postać ma ich produkt. Polecam Wam też kilka moich ulubionych przepisów na makaron z boczkiemmakaron z tuńczykiem i oliwkami, spaghetti aglio oilo, pikantny makaron z polędwiczką, makaron ze szpinakiem, czy makaron z krewetkami i białym winem.

Przygotowanie: ok 25 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

-250 g makaronu pszennego, u mnie fussili
– 400 g mrożonego szpinaku
– 4 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 150 g sera pleśniowego z typu blue chease
– sól oraz pieprz do smaku
– szczypta gałki muszakołowej

PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron gotujcie zgodnie z przepisem a opakowaniu.
  2. Na patelnię dodajcie zamrożony szpinak i na niewielkim ogniu doprowadźcie do rozmrożenia. Dodajcie do niego śmietanę i ser pleśniowy pokrojony na małe kawałki. Całość doprawcie rozgniecionym czosnkiem,  odrobiną gałki i pieprzem (jeśli ser jest słony nie musicie dodawać już soli).
  3. Makaron wyłóżcie na talerze, polejcie sosem i podawajcie.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron ze szpinakiem i śmietaną
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa cytrynowa – VIDEO

O tej zupie przypominała mi ostatnio pewna fantastyczna osoba podczas naszego spotkania po latach. To jedno z tych dań które...

Zamknij