Małże w pikantnym sosie z białym winem

Ten przepis na małże w lekko pikantnym sosie z pomidorami i białym winem jesst na blogu już od wielu lat. Postanowiłam go dla Was odświeżyć i przygotować nowe zdjęcia tego fantastycznego dania. Małże według mnie najlepiej smakują z pieczywem oraz dwoma rodzajami masła które do nich przygotowuję: masłem czosnkowym oraz masłem ziołowym. Dlaczego podaję to danie z pieczywem? Przede wszystkim umożliwia ono zjedzenie powstałego sosu pełnego przypraw i smaków. Małże jemy pomagając sobie palcami, dlatego też chrupiąca buka nadaje się idealnie!

Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
spaghetti z krewetkami
kalmary ze szpinakiem
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
zupa rybna z owocami morza –  ZUPA BOUILLABAISSE
krewetki w białym winie
przepis na ośmiornicę
kalmary w czosnku

małże w białym winie

Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 1 kg świeżych małży
– 100 ml białego wina
– 3 świeże pomidory lub puszka krojonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2,5 cm kawałek świeżego imbiru
– świeża natka pietruszki
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Małże umyjcie i przygotujcie do gotowania. Polega to na sprawdzeniu czy są zamknięte. Jeśli znajdziecie otwarte małże i podczas kilkukrotnego stukania o blat nie zamkną się same, należy je wyrzucić.
W głębszym garnku (dość dużym) podsmażcie posiekany czosnek, imbir i papryczkę. Jak lekko zmiękną dorzućcie pomidory i białe wino. Gotujcie około 5 minut, i dodajcie małże gotując pod przykrywką ok 5-7 minut. Delikatnie przemieszajcie małże w trakcie gotowania, tak aby sos dostał się do środka skorupek.Danie posypcie 2-3 łyżami świeżej natki pietruszki i podawajcie.
SMACZNEGO!

małże w białym winie

małże w białym winie

 

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Małże w białym winie
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Mirosław Mazur

    Opublikowane 28/03/2013

    Odpowiedz

    To fakt – w czwartek lub piątek małże są świeże, bo jak zostaną to są sprzedawane w następnych dniach. Świetnie opracowany przepis i zabieram do swojego folderu. Sam dodaje małże do zupy rybnej na ostro 🙂

  • stronka

    Opublikowane 18/02/2014

    Odpowiedz

    Kocham małże i wciąż jadam je w nowych odsłonach. Z pewnością wypróbuję ten przepis bo brzmi apetycznie!

    • nietylkopasta

      Opublikowane 22/11/2016

      zwykle kupuję w Makro, nie zawsze są świeże, czasem lekko podgotowane, choć wolę kupować surowe.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Masło czosnkowe

Masło czosnkowe robię od lat. Przetestowałam chyba wszystkie połączenia i ilości składników, sprawdziłam jak robią to inni. I znalazłam mieszankę...

Zamknij