Meksykańska zupa z pulpecikami

Zaczynam nową serię zwaną „obiady do pracy”. Wielu/wiele z Was tak jak ja pracuje zawodowo, a w pracy ma kuchenkę mikrofalową. Zatem co dzień zastanawiacie się co można ugotować i podgrzać nie umniejszając drastycznie jakości i smaku przygotowanej potrawy. Zupy nadają się do tego świetnie.
Dziś zaproponuję wam sycącą meksykańską zupę z pulpecikami mięsnymi.
Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
kwaśnica

Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

– 1/4 szklanki tartej bułki
– 6 i 1/4 szklanek bulionu drobiowego (w ostateczności z kostki)
– 500g chudej mielonej wieprzowiny
– 1 jajko
– 1 cebula drobno posiekana
– 4 posiekane ząbki czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju
– 1,5 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 łyżka soku z limonki

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Bułkę i 1/4 szklanki bulionu mieszamy na pastę. Dodajemy mięso, jajko, połowę czosnku, połowę cebuli, oregano, pieprz cayenne, 1/2 łyżeczki kminu, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Formujemy pulpeciki o średnicy 2-2,5 cm i odstawiamy.

W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać czosnek i smażyć 30 sek. Do cebuli i czosnku dodać pieprz cayenne i pozostały kmin, smażyć 30 sekund po czym wlać 6 szklanek bulionu drobiowego. Dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia.

Do gotującej się zupy włożyć delikatnie pulpety i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 15 minut, aż pulpeciki stwardnieją. Na koniec dodać sok z limonki i dla chętnych świeżą kolendrę. Doprawić solą i pieprzem jeśli zaistnieje potrzeba.

meksykanskazpulpetami1

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Meksykańska zupa z pulpecikami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Maggie

    Opublikowane 09/02/2012

    Odpowiedz

    Bardzo lubie zabierac do pracy cos, co moge podgrzac – zwlaszcza teraz, zima, nie ma to jak cieply lunch! Podoba mi sie ta zupa 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Fajitas z kurczaka

Dziś danie meksykańskie, świetne bo szybkie i lubiane przez wszystkich. Możeie samodzielnie dobrać pikantność potrawy i ulubione dodatki do zawinięcie...

Zamknij