Meksykańskie tacos z grillowaną polędwicą

Meksykańskie potrawy dość często królują w mojej kuchni, Są smaczne, wyraziste i pełne warzyw. Dziś tacos z grillowaną polędwiczką.

 

Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

– 25-30 gram polędwicy wołowej
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– 1 łyżeczka octu balsamico
– 2 dojrzałe pomidory
– pół czerwonej cebuli
– 1 ząbek czosnku
– łyżka papryczek chili w zalewie Krokus
– natka pietruszki (ok 1 łyżki)
– łyżka papryczek Jalapenio
– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 5-6 tacos lub małe tortille pszenne

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od zamarynowania mięsa. Przygotujcie zalewę z oliwy, musztardy, octu balsamicznego i pieprzu. Włóżcie mięso do lodówki na min 20 minut. Jeśli polędwiczka jest mała i „chuda” usmażcie ją w całości, jeśli jest większa, pokrójcie na mniejsze kawałki.
Kiedy polędwica się obsmaża przygotujcie pomidorową salsę. Pokrójcie pomidory, dodajcie posiekany czosnek, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, posiekane drobniej papryczki z zalewy, pietruszkę. Skropcie wszystko oliwą (np czosnkową).
Na tortillę lub do tacos włóżcie pokrojone drobno mięso. Dodajcie salsę pomidorową i 1-2łyżeczki śmietany. Posypcie drobniej posiekanymi papryczkami Jalapenio (możecie je zostawić w sporych plastrach ale potrawa będzie zdecydowanie bardziej pikantna).
Smacznego!

tacos1

tacos2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Spaghetti z krewetkami i małżami

Ja podczas wyjazdów zagranicznych uwielbiam próbować nowe potrawy, a moim największym uznaniem zawsze cieszą się owoce morza. Do mojego urlopu jeszcze jakiś czas, dlatego...

Zamknij