Meksykańskie tacos z grillowaną polędwicą

Meksykańskie potrawy dość często królują w mojej kuchni, Są smaczne, wyraziste i pełne warzyw. Dziś tacos z grillowaną polędwiczką.

 

Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

– 25-30 gram polędwicy wołowej
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– 1 łyżeczka octu balsamico
– 2 dojrzałe pomidory
– pół czerwonej cebuli
– 1 ząbek czosnku
– łyżka papryczek chili w zalewie Krokus
– natka pietruszki (ok 1 łyżki)
– łyżka papryczek Jalapenio
– 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 5-6 tacos lub małe tortille pszenne

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od zamarynowania mięsa. Przygotujcie zalewę z oliwy, musztardy, octu balsamicznego i pieprzu. Włóżcie mięso do lodówki na min 20 minut. Jeśli polędwiczka jest mała i „chuda” usmażcie ją w całości, jeśli jest większa, pokrójcie na mniejsze kawałki.
Kiedy polędwica się obsmaża przygotujcie pomidorową salsę. Pokrójcie pomidory, dodajcie posiekany czosnek, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, posiekane drobniej papryczki z zalewy, pietruszkę. Skropcie wszystko oliwą (np czosnkową).
Na tortillę lub do tacos włóżcie pokrojone drobno mięso. Dodajcie salsę pomidorową i 1-2łyżeczki śmietany. Posypcie drobniej posiekanymi papryczkami Jalapenio (możecie je zostawić w sporych plastrach ale potrawa będzie zdecydowanie bardziej pikantna).
Smacznego!

tacos1

tacos2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Spaghetti z krewetkami i małżami

Ja podczas wyjazdów zagranicznych uwielbiam próbować nowe potrawy, a moim największym uznaniem zawsze cieszą się owoce morza. Do mojego urlopu jeszcze jakiś czas, dlatego...

Zamknij