Mini-tarty biszkoptowe z gruszkami

Gruszki w syropie doskonale nadają się do szybkich deserów. Dziś propozycja mini-tart na bazie ciasta biszkoptowego – niezwykle lekkiego i delikatnego.

 

Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki mąki pszennej
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka cukru waniliowego
– 6-7 papierowych foremek do małych tart
– 3 gruszki w syropie Krokus

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od oddzielenia żółtek i białek. Białka utrzyjcie na sztywno, pod koniec dodajcie cukier. jak ubijecie na sztywną pianę zmniejszcie obroty miksera i dodajcie po jednym żółtku. Do utartych jajek dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę nałóżcie do foremek. Na wierzch połóżcie pokrojone gruszki w syropie. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do ok 180st przez 10-15 min, aż mini-tarty zrobią się pięknie złote.
Smacznego!

tartyzgruszka1

tartyzgruszka3

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Schab z gruszką korzenną

I kolejna moja propozycja dania z gruszka - tym razem danie mięsne z dodatkiem pysznej gruszki korzennej od firmy Krokus....

Zamknij