Muffiny z truskawkami

Pyszne ciasto biszkoptowe można wykorzystać także do pysznych muffinów z dodatkiem truskawek. Robi się je ekspresowo, a są lżejsze niż tradycyjne muffiny. Sami sprawdźcie.

 

Przygotowanie: ok 25 minut

Składniki:

– 3 jajka
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cukru waniliowego
– 10 foremek do muffinów
– ok 10 dojrzałych truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od oddzielenia żółtek i białek. Białka utrzyjcie na sztywno, pod koniec dodajcie cukier. jak ubijecie na sztywną pianę zmniejszcie obroty miksera i dodajcie po jednym żółtku. Do utartych jajek dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę nałóżcie do foremek, tak aby zajmowały ok 3/5 foremki. Na wierzch połóżcie pokrojone truskawki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do ok 180st przez 10-15 min, aż ciasteczka zrobią się pięknie złote.

muffinyztruskawkami2

muffinyztruskawkami4

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z truskawkami w dwóch wersjach

Makaron z truskawkami to pyszne wiosenne danie, które lubią i ci starsi i maluchy. Ja robię go na 2 sposoby....

Zamknij