Najlepsze ciasto na pierogi

To podstawa dobrych pierogów – idealne ciasto. Jego sekretem jest bardzo ciepa woda, dlatego ciasto najlepiej wyrabiać mikserem ze spiralną końcówką. Dzięki temu jest szybciej i nie ma niebezpieczeństwa, że poparzycie ręce.

Polecam Ci także przepisy:
pierogi ruskie
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi z szpinakiem i serem feta
pierogi z dynią i serem pleśniowym
zielone pierogi
leniwe

ciasto na pierogi

Ilość porcji: ciasto na 35-40 pierogów
Przygotowanie: 15 minut + czas lepienia pierogów

Składniki:
– 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550
– 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
– płaska łyżeczka soli
– 200 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty)

Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej i sól. Partiami dolewajcie wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Musicie wyczuć te moment, dlatego wodę należy dodawać stopniowo, bo może się jej okazać zbyt dużo. Ciasto odstawcie na 10 minut aby odpoczęło. Rozwałkowujcie je partiami na blacie podsypanym mąką. Wycinajcie koła za pomocą np szklanki. Dodajcie ulubiony farsz i zawińcie brzegi. Jeśli lubicie pierogi ruskie koniecznie zajrzyjcie jak zrobić farsz i podać pierogi.
Pierogi gotujcie w wodzie z drobiną oleju przez kilka minut, do momentu wypłynięcia. Podawajcie od razu, lub układajcie na półmisku i lekko polejcie olejem aby się nie sklejały.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Najlepsze ciasto na pierogi
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
41star1star1star1stargray Based on 15 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kronplatz na narty – Włochy

Jeśli lubicie uprawiać zimowe sporty, a w szczególności narciarstwo i snowbord, mam dla Was porcję szczegółowych informacji o kompleksie narciarskim...

Zamknij