Nalewka jarzębinowa z suszoną śliwką

To pierwszy z moich dwóch sprawdzonych przepisów na nalewkę z jarzębiny. Ten z dodatkiem suszonej śliwki jest nieco bardziej słodki i ma lekko wędzony posmak co nadaje ciekawej nuty nalewce. Większość moich nalewkowych przetworów wykonuję z użyciem wódki, to powoduje że trunek ma 20-30% alkoholu, co według mnie zupełnie wystarczy.

Polecam Wam także przepisy:
nalewka z jarzębiny

NALEWKA JARZĘBINOWA Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

PRZYGOTOWANIE: 10 minut + min 8 tygodni

SKŁADNIKI:
– 2 kg owoców jarzębiny (przemrożonej)
– pół szklanki białego cukru i 50 ml wody
– 100 g suszonych śliwek
– 2,5 litra wódki

PRZYGOTOWANIE:

 

Owoce jarzębiny oczyśćcie. Jeżeli zrywacie je prze pierwszymi przymrozkami  to zamróźcie je na ok 7 dni i do nalewki użyjcie po rozmrożeniu.

Do dużego zakręcanego pojemnika włóżcie jarzębinę i suszone śliwki. Z cukru i wody przygotujcie cukrowy syrop (rozpuście cukier w gotującej się wodzie), a po przestudzeniu syropu zalejcie nim owoce. Całość zalejecie wódką, zakręćcie i odstawcie na min 8 tygodni. Następnie przefiltrujcie przez gazę i przelejcie do butelek.

SMACZNEGO!

nalewka jarzębinowa ze śliwką

nalewka jarzębinowa ze śliwką

nalewka jarzębinowa ze śliwką

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Nalewka jarzębinowa z suszoną śliwką
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa rybna z owocami morza – zupa Bouillabaisse

Ten oryginalny przepis pochodzi z południa Francji. Zupa zachwyca swoim smakiem i mnogością owoców morza i ryb. Możecie dość dowolnie...

Zamknij