Nalewka piernikowa

Pomysł na świąteczny prezent? Dodatek do świątecznej kawy lub sernika? W obu przypadkach nalewka piernikowa sprawdzi się idealnie. Warto ją zrobić na ok 1 tydzień przed Świętami aby się „przegryzła”. Smaki będą miały szansę się połączyć, będzie pyszna.

Do mojej nalewki wykorzystałam zarówno wódkę jak i spirytus. Zależało mi na mocy około 40%, ale dobierzcie rodzaj alkoholu według własnych potrzeb. Możecie do jej przygotowania użyć samej wódki.

NALEWKA PIERNIKOWA

PRZYGOTOWANIE:2 h + min 1 tydzień

SKŁADNIKI:
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
– 250 ml wódki
– 200 ml spirytusu
– 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (np tej z domowego przepisu na przyprawę piernikową)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i włóż puszkę z mlekiem skondensowanym. Gotuj przez 1,5 h uzupełniając wodę, aby puszka była przez większość czasu zakryta wodą.
  2. Odstaw puszkę na min 30 minut do ostygnięcia, w przeciwnym razie kajmak może wybuchnąć podczas otwierania i poparzyć Cię. Mieszanie składników do nalewki możesz także zrobić następnego dnia.
  3. Do misy miksera włóż karmel z puszki, dodaj przyprawę piernikową i zacznij miksować wlewając cienką stróżką alkohol. Po wymieszaniu całości przelej nalewkę do butelek i odstaw. Codziennie zamieszaj nalewkę potrząsając butelką.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Nalewka piernikowa
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

  • Joanna

    Opublikowane 13/12/2017

    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie 🙂 na jaką ilość nalewki są te składniki?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 13/12/2017

      Joanna mamy ok 250 ml karmelu, 200 ml spirytusu i 250 ml wódki więc wyjdzie 700 ml. Możesz oczywiście zrobić więcej 🙂

    • Joanna

      Opublikowane 16/12/2017

      Dziękuję 😃 pozdrawiam

  • Ola

    Opublikowane 14/12/2017

    Odpowiedz

    Czy zamiast gotować mleko można użyć gotowego kajmaku z puszki? Czy smak bardzo będzie się różnił?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 14/12/2017

      Tak można, nie będzie miało to dużego wpływu na smak, ale już na skład jak najbardziej. Wolę poświęcić chwilę i zagotować mleko bo dostępne w sklepach kajmaki często odstraszają składem.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 14/12/2017

      Kupiłam w KIK 🙂

  • Ewelina

    Opublikowane 14/12/2017

    Odpowiedz

    Witaj Aniu. Zrobiłam dziś po raz pierwszy w życiu nalewkę – właśnie piernikową wg. Twojego przepisu. Zachęciło mnie to, że jest szybka i prosta do przygotowania. Zapach jest obłędny. I wydaje się, że będzie mocna. Jednak spritus w połączeniu z wódką robi swoje 🙂 Mam nadzieję, że tyle alkoholu nie zabije smaku piernika 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 14/12/2017

      Na pewno będzie pyszna. Według tego przepisu ma około 40% ale czasem jeden kieliszek czegoś mocniejszego nie zaszkodzi 😉

  • Konstancja

    Opublikowane 16/12/2017

    Odpowiedz

    Dziś zrobiłam, mam nadzieję, że na święta będzie gotowa. Użyłam natomiast gotowego kajmaku i spirytusu nalewkowego z Soplicy 60% 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 16/12/2017

      na pewno będzie pycha, jak najbardziej można użyć innych składników i gotowego kajmaku.

  • Piotr

    Opublikowane 22/12/2017

    Odpowiedz

    Przepis zapowiada się fajnie, mam tylko małe pytanko. Kupiłem spirytus nalewkowy który ma 60 %. Czy proporcje ulegają zmianie, czy spokojnie można robić wdg. tych które Pani podała ? 😉

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 23/12/2017

      możesz robić według podanych proporcji lub dodać więcej spirytusu zamiast wódki. Zależy ile % chcesz uzyskać 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pomidorowa z ryżem

Pomidorowa z ryżem czy makaronem? Nawet nie próbuję odpowiedzieć na to pytanie. Ale skoro tu trafiłeś, zapewne wybierasz wersję z...

Zamknij