Nalewka z jarzębiny

To drugi z moich sprawdzonych przepisów na nalewkę z jarzębiny. Tym razem z wyraźną kwaskową nutą, więc jeśli lubicie nieprzesłodzone nalewki, ta na pewno będzie Wam smakowała. Zachęcam jednak abyście zrobili i tą i drugą nalewkę jarzębinową ze śliwką. Dopiero wtedy można mieć porównanie smaku i wybrać tą która będzie królowała w Waszych domach.

NALEWKA Z JARZĘBINY

PRZYGOTOWANIE: 35 minut + min 8 tygodni

SKŁADNIKI:
– 2 kg owoców jarzębiny (przemrożonej)
– pół szklanki białego cukru
– 2,5 litra wódki

PRZYGOTOWANIE:

Owoce jarzębiny oczyśćcie. Jeżeli zrywacie je prze pierwszymi przymrozkami  to zamróźcie je na ok 7 dni i do nalewki użyjcie po rozmrożeniu.

Rozmrożone owoce wyłóżcie na blasze z papierem do pieczenia, wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i zapiekajcie ok 15-20 min aż owoce zaczną puszczać sok i nieco się pomarszczą. Tak przygotowane owoce dodajcie do słoja, zasypcie cukrem i zalejcie wódką. Odstawcie na ok 8 tygodni, po czym przecedźcie nalewkę i rozlejcie ją do butelek.

SMACZNEGO!

nalewka z jarzębiny

nalewka z jarzębiny

nalewka z jarzębiny

nalewka z jarzębiny

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Nalewka z jarzębiny
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jabłka w cieście

W domu z J. prowadzimy wieczny spór o nazewnictwo i różnicę pomiędzy plackami z jabłkami, a jabłkami w cieście. W...

Zamknij