Napój imbirowy na odporność

Napój, herbata, różnie nazywany jest ten imbirowy napar tak zbawienny dla naszego zdrowia. W tym przepisie znajdziecie miks składników takich jak imbir, miód, cytryna. Całość niezwykle bogata w witaminy.

Ilość imbiru jaką dodacie do środka zależy od Was. Dla siebie zużywam ok 4 cm imbiru, ale J. robię napar z połowy tej ilości bo nie jest wielbicielem imbiru. Dostosujcie zatem smak do siebie.

NAPÓJ IMBIROWY

Przygotowanie:ok 10 minut

 

Składniki:
– 2-4 cm imbiru
– sok z połowy cytryny
– 1 płaska łyżka miodu
– 50 ml ciepłej wody + 200 ml wrzątku

Przygotowanie:

  1. Do kubka dodajcie sok z cytryny oraz miód. Zalejcie całość wodą która jest ciepła po przegotowaniu, ale ma już nie więcej niż 60-70 st C.
  2. Imbir obierzcie i pokrójcie w plasterki. Włóżcie imbir do drugiego kubka i zalejcie wrzątkiem. Postawcie na ok 5 minut aby naparł nieco ostygł i nabrał mocy. Dopiero wtedy wlejcie mieszkankę z miodem i cytryną, wymieszajcie i pijcie.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Napój imbirowy na odporność
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 05/10/2017

      tak, konieczny. Po pierwsze trochę dosładza, bez niego napój może być ciężki do wypicia, a dodatkowo ma zbawienne znaczenie na nasz organizm

  • gin

    Opublikowane 05/10/2017

    Odpowiedz

    C. by na taką herbatkę nawet nie spojrzał – nie znosi imbiru. Ja za to bardzo chętnie, mmm… 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 06/10/2017

      to z pewnością ma też piękny kolor

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 06/10/2017

      A w lato podajesz napój jako schłodzony?

  • Medivital

    Opublikowane 13/10/2017

    Odpowiedz

    Uwielbiam ten napój 🙂 W sezonie jesienno-zimowym piję go praktycznie codziennie, świetnie wzmacnia odporność. Bardzo pozytywne działanie ma też np. dzika róża i kwiat brzozy, można z nich robić bardzo smaczne, zdrowotne napary 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa z włoskiej kapusty

Tak to już jest, że kupując kapustę np do gołąbków, później zastanawiam się jak  mam ją wykorzystać. Tak było też...

Zamknij