Niedzielny obiad

Kurczak, ziemniaki i coś zielonego – tak na ogół wygląda niedzielny obiad w polskim domu. A zapomniałam o rosole 🙂 Proponuję wam zatem bardziej wykwintną wersję tradycyjnego polskiego obiadu.

Przygotowanie: ok 40 minut

Składniki:

– ziemniaki na pure ziemniaczane (ja dodaje jeszcze odrobinę masła i śmietany)
– szparagi – po 4-8 sztuk na osobę, w zależności od wielkości
– pierś z kurczaka na osobę

Składniki sosu:

– 4 łyżki majonezu
– 1 łyżka ostrego sosu typu Tabasco
– pół łyżeczki soli
– 1/4 papryki czerwonej

PRZYGOTOWANIE: 

Zacznijmy od ziemniaków. Ugotujcie je w osolonej wodzie i przygotujcie pure wg waszego ulubionego przepisu. Ja zawsze dodaję nieco śmietany oraz trochę masła. Odrobinę solę.

Pierś z kurczaka przygotujcie nieco wcześniej. wymieszajcie po łyżeczce soli, pieprzu, czerwonej papryki i suszonej szałwi wraz z 2 łyżkami oliwy. Natrzyjcie kurczaka zalewą min pół godziny przed smażeniem. Przygotujcie mięso na patelni grillowej lub na grillu. Pokrójcie w plasterki i połóżcie na rozłożonym pure.

Ugotujcie szparagi, zwiążcie jednak je wcześniej nitką aby szparagi się nie uszkodziły podczas gotowania. Wyjmijcie z wody kiedy są jeszcze lekko jędrne.
Sos do szparagów:
pokrójcie paprykę bardzo drobno. Wymieszajcie pozostałe składniki i dodajcie paprykę. Podawajcie z ugotowanymi szparagami.

niedzielnyobiad1

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jajo sadzone w bułce

Ten przepis zachwycił mnie jak tylko wypatrzyłam go na jednym z blogów kulinarnych. Takie proste a jakże pyszne i nietypowe....

Zamknij