Oliwy smakowe

Uwielbiam sama robić oliwy smakowe. Używam ich do sałatek, czasem do smażenia oraz do pizzy. Wykonane samodzielnie są dużo lepsze oraz tańsze w wykonaniu, niż gotowe propozycje na półkach sklepowych. Moje ulubione to oliwa z czosnkiem, oliwa z papryczką i oliwa z ziołami.

Polecam Wam także inne ciekawe przepisy:
masło czosnkowe
masło ziołowe

Przygotowanie: ok 10 minut

Składniki:

– butelka ok 1 l oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 4 ząbki czosnku
– 10-15 suszonych papryczek chilli

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od przygotowania 2 buteleczek do oliwy.
Do pierwszej buteleczki wkładam papryczki chili, część z nich rozbijam uprzednio w moździerzu. Do kolejnej wkładam 4 ząbki czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki. Do buteleczek wlejcie oliwę tak aby zakryła wszystkie zioła. Odstawcie na kilka dni aby oliwa przeszła smakiem. Smacznego!

KILKA PORAD:
Do przygotowania oliwy lepiej używać suszonych składników takich jak zioła czy chilli. Świeże chilli może zacząć się psuć i daje czasem dużo mniej aromatu. Raczej nie polecam świeżej bazylii czy innych ziół – jeśli zużyjecie trochę oliwy i zioła się odsłonią szybko pojawi się pleśń. Ze świeżych produktów najlepiej sprawdzi się rozmaryn.

Macie swoje sposoby na pyszne smakowe oliwy? Chętnie wykorzystam i Wasze przepisy.

Oliwy smakowe

Oliwy smakowe

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Oliwy smakowe
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Wiola

    Opublikowane 11/06/2012

    Odpowiedz

    pięknie wyglądają, ja jeszcze nigdy nie robiłam takiej oliwy,. ale to faktycznie łatwe.

  • Kasia

    Opublikowane 11/06/2012

    Odpowiedz

    Ja się właśnie przymierzam do smakowych oliw homemade edition – fajne buteleczki 🙂

  • Daria

    Opublikowane 11/06/2012

    Odpowiedz

    Od wczoraj za mną chodzi przepis na własne smakowe oliwy, ale ciągle zapominałam go sprawdzić. Twój wpis idealnie się wpasował czasowo, dziękuje! 🙂

  • Anka

    Opublikowane 18/06/2012

    Odpowiedz

    uwielbiam takie oliwy w kuchni, sama nierzadko robię. Podoba mi się wresja z tymiankiem!

  • tartinka

    Opublikowane 09/07/2012

    Odpowiedz

    Ależ śliczne karafeczki! 🙂 Oliwy smakowe (a właściwie to oleje bo ja robię z oleju rzepakowego – ma więcej omega-3 niż oliwa) też robię i są super 🙂

  • Paulina

    Opublikowane 18/01/2015

    Odpowiedz

    Mam pytanie odnośnie przechowywania, w lodówce, czy poza? Jak długo będzie dobra?

    • Ania

      Opublikowane 27/01/2015

      Przechowuję zawsze w szafce w zacienionym miejscu. Należy ją korkować lub zakręcać – wtedy posłuży dłużej. Ja przechowywałam najdłużej ok 1 miesiąca. Jeśli zużyjesz już część oliwy zioła które wystają ponad jej poziom mogą pleśnieć – trzeba na to uważać.

  • elka

    Opublikowane 12/10/2017

    Odpowiedz

    Ja też robię oliwy smakowe tylko z suszonych przypraw. Jakiś czas temu robiłam ze świerzych i często jełczały mi albo pleśniały a teraz nie mam tego problemu. Przypraw urzywam suszonych a czosnek w granulkach i jestem zadowolona.
    Wszystkim życzę tego samego.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Chipsy z batatów

Lubicie chipsy? Głupie pytanie! A może warto zrobić je w domu, trochę odchudzić i mieć pełną kontrolę nad składem? Chipsy...

Zamknij