Omlet z białek z szynką parmeńską

Omlet z białek – słyszeliście kiedykolwiek o takim dziwactwie? Przecież nawet małe dziecko wie, że do omletu daje się całe jaja 🙂 Więc jak zobaczyłam na jednym z zagranicznych kulinarnych blogów przepis na podobny omlet zatrzymałam się. Powiedziałam a co tam, spróbuję. I już wieczorem tego samego dnia omlet by moim kolacyjnym posiłkiem. Muszę przyznać że nieco odmieniona forma omletu przypadła mi do gustu i z pewnością wrócę do niej ponownie w innych wersjach.

Polecane przepisy na śniadania i kolacje:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– szakszuka (shakshuka)
– szakszuka z kurkami
– ser z jogurtów greckich
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie

OMLET Z BIAŁEK

PRZYGOTOWANIE: 20 minut

SKŁADNIKI:
– 2 białka jajek
– 1 łyżka masła klarowanego
– 2 plastry szynki typu serano lub parmeńskiej
– kilka plasterków papryczki jalapenio marynowanej
– odrobina kiełków rzodkiewki
– szczypta soli i białego pieprzu.

PRZYGOTOWANIE:

Omlet powinno się smażyć na patelni z powłoką do której nie przywiera jedzenie. To dość istotne, bo omlet z samych białek jest dużo bardziej delikatny. Na patelni rozpuścić masło. Do białek dodać odrobinę soli i najlepiej białego pieprzu. Za pomocą rózgi odrobinę rozbić białka (wystarczy kilkanaście ruchów aby białka zaczęły się pienić). Od razu wlać na rozgrzaną patelnię z masłem. Po usmażeniu jednej strony obrócić delikatnie za pomocą dużej łopatki. Krótko podsmażyć, dodać szynkę i jalapenio i złożyć omlet na pół. Podawać od razu posypując go jeszcze kiełkami.

Smacznego!

omletzbialekzszynka5

omletzbialekzszynka1a

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Omlet z białek z szynką parmeńską
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • nietylkopasta

      Opublikowane 31/07/2016

      Możesz ja zastąpić innymi dodatkami w środku. Super sprawdzi się zwykła szynka, łosoś lub np pomidor i mozzarella

  • AniaG

    Opublikowane 08/08/2016

    Odpowiedz

    Fajnie wygląda. Musze jednak kupić inną patelnię bo do mojej dużo rzeczy przywiera

    • nietylkopasta

      Opublikowane 10/08/2016

      Faktycznie patelnia to bardzo istotna kwestia tego dania. Białka są dużo bardziej delikatne niż żółtko zmieszane z białkiem.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jawa – miejsca warte zobaczenia

Jeśli planujecie podróż na Jawę, i planujecie swój program zwiedzania z pewnością w tym wpisie znajdziecie dużo przydatnych dla Was...

Zamknij