Oscypek pieczony w boczku

Smażony oscypek to obowiązkowe danie jedzone zapewne przez większość z Was kiedy jesteście w polskich górach. Ostatnio coraz częściej sięgam po dania z tamtego regionu, polecam szczególnie przepis na kwaśnicę, która jest wręcz genialna.
Tym razem zrezygnowałam ze smażenia sera. Sam w sobie po rozpuszczeniu jest już bombą kaloryczną, dodatkowo dodałam do niego boczek. Zdecydowałam się na jego upieczenie, efekt jest pyszny a ilość kalorii odrobinę mniejsza 🙂

Polecane przepisy:
sałatka z brokułem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
sałatka z kurczakiem i oscypkiem
sałatka z komosą ryżową i oscypkiem

PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje

Składniki:
– 6-8 oscypków lub serków ala oscypek (kupując wybierzcie takie najlepsze do smażenia)
– 8-16 plastrów wędzonego surowego boczku – w zależności od wielkości
– żurawina do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oscypki owińcie boczkiem. Do każdego serka użyjcie jednego lub 2 plastrów, w zależności od ich wielkości
  2. Oscypki połóżcie na blasze lub żaroodpornym naczyniu i wstawcie na 8-12 min do piekarnika nagrzanego do 190 st C.
  3. Po zapieczeniu wyjmijcie, ułóżcie na talerzu z dodatkiem żurawiny. Możecie podać z lekką sałatą.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Oscypek pieczony w boczku
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Przepis na tzatziki

To klasyczny sos kuchni greckiej, który jest idealny do dań typu souflaki lub smażonych i grillowanych mięs. Bardzo często przygotowuję...

Zamknij