Ośmiornica przepis

Przygotowanie ośmiornicy to naprawdę nic trudnego. Wystarczy trochę cierpliwości i 1,5 godziny czasu duszenia. Zachęcam Was do zakupu i przygotowania w domu. Świeżą ośmiornicę dostaniecie w Makro, czasem kupić można także mrożone. Ich przygotowanie jest identyczne, oczywiście po uprzednim rozmrożeniu. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis i dodatkowo opis przygotowania glazury czosnkowej, jeśli tak jak ja lubicie owoce morza z sporą ilością czosnku.

Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
małże w białym winie
spaghetti z krewetkami
kalmary ze szpinakiem
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
zupa rybna z owocami morza –  ZUPA BOUILLABAISSE
krewetki w białym winie
kalmary w czosnku

przepis na ośmiornicę

Przygotowanie: ok 1,5 h

Składniki:

– ośmiornica – wagę dobierzcie wg upodobań
– 2-4 ząbki czosnku w całości
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Do garnka(dobierzcie jego wielkość do wielkości i ilości osmiornic) wlejcie oliwę, dodajcie ząbki czosnku i włóżcie ośmiornice. Zakryjcie szczelnie pokrywką i dużście na małym ogniu ok 1,5h. Jeśli ośmiornice są mniejsze potrzebujecie 15 minut mniej. Warto po ok 1h duszenia zdjąć pokrywkę i skontrolować ilość sosu. Jeśli zostało go niewiele dolejcie pół szklanki wody.

Po duszeniu możecie podawać ośmiornicę w takiej postaci lub nieco wzbogacić jej smak np zalewą czosnkową. Do jej przygotowania potrzebujecie 1/3 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku przetarte przez praskę oraz sporą szczyptę soli morskiej. Całość wymieszajcie nieco wcześniej a po duszeniu odlejcie sos który powstał z ośmiornicy i zalejcie oliwą z czosnkiem.
SMACZNEGO!

 

osmiornica1

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ośmiornica przepis
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Aneta Wojtiuk

    Opublikowane 28/08/2015

    Odpowiedz

    Nigdy nie miałam okazji próbować ośmiornicy. Ale brzmi dość smacznie… I mało skomplikowanie! Nie wiem, czy sama odważę się przyrządzić to stworzenie, ale z chęcią bym spróbowała. 🙂

    • nietylkopasta

      Opublikowane 28/08/2015

      Możesz na początek kupić np małą puszkę z marynowaną ośmiornicą w oliwie. Można je czasem znaleźć obok ryb w puszkach. Tak smak będzie Ci odpowiadał bierz się za gotowanie :))

    • Aneta Wojtiuk

      Opublikowane 28/08/2015

      Nie przepadam za takimi gotowcami marynowanymi… Może kogoś przekonam do zrobienia takiego przysmaku i wtedy się załapię. Jak nie to sama spróbuję – kiedyś. 😉

  • Bárbara Zielinska

    Opublikowane 26/09/2015

    Odpowiedz

    Mala rada jesli robi sie osmiornice swieza trzeba ja udezyc kilka razy aby rozbic miesnie a pozniej zamrozic na kilka dni,bedzie duzo bardziej delikatna bo gotowaniu.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Burgery z indyka i cukinii

To danie pochodzi z książki kucharskiej "Jerozolima" i ma wyraźne akcenty smakowe z tamtego regionu. Nie przejmujcie się jednak jeśli...

Zamknij