Pierogi ruskie

To moje ulubione pierogi. W mojej wersji farsz jest dość pikantny, a przez to wyrazisty w smaku. Koniecznie zróbcie do pierogów najlepsze ciasto do pierogów, to bowiem od jakości ciasta zależy ostateczny efekt.

Polecam Ci także przepisy:
pierogi ruskie
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi z szpinakiem i serem feta
pierogi z dynią i serem pleśniowym
zielone pierogi
leniwe

pierogi ruskie

Ilość porcji: farsz na 35-40 pierogów
Przygotowanie:30 minut + czas lepienia i gotowania pierogów

Składniki:
– ciasto z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 400 g ugotowanych ziemniaków
–  400 g białego sera
– 1,5 cebuli
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki pieprzu (to nie pomyłka, łyżki a nie łyżeczki)

Ugotujcie ziemniaki i rozgniećcie za pomocą tłuczka do ziemniaków na jednolite pure, bez większych grudek. Ziemniaki powinniście przestudzić zanim dodacie ser. W międzyczasie pokrójcie cebulę w drobną kostkę i przesmażcie na oleju. Cebula powinna zrobić się lekko brązowa. Do ziemniaków dodajcie ser, cebulę, sól oraz pieprz. Jeśli lubicie możecie do farszu dołożyć też przesmażony boczek, ja go raczej nie dodaję. Wszystko wymieszajcie i spróbujcie. Farsz powinie być dość pikantny od pieprzu, ale pamiętajcie że finalnie w pierogach nie będzie tak tego czuć, dlatego na tym etapie należy doprawić dużo mocniej nić chcecie jeść w gotowym daniu.
Przygotowany farsz użyjcie do nadziania pierogów. Technik zamykania pieroga jest tyle ile osób. Kiedyś używałam do tego widelca. Nawet skusiłam się na kupno plastikowych foremek do pierogów (nie polecam). Teraz robię to rękami, kwestia wprawy i złapania techniki. Najlepiej podpatrzeć u mamy lub babci 🙂

Pierogi po ulepieniu odkładajcie na blat wysypany mąką, nie dopuście jednak do przeschnięcia ciasta. Gotujcie je w gorącej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju przez kilka minut, do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch wody.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pierogi ruskie
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Najlepsze ciasto na pierogi

To podstawa dobrych pierogów - idealne ciasto. Jego sekretem jest bardzo ciepa woda, dlatego ciasto najlepiej wyrabiać mikserem ze spiralną...

Zamknij