Pierogi z dynią

Wiem że bardzo chwalicie mój przepis na najlepsze ciasto do pierogów, często także sięgacie po przepisy na pierogi ruskie czy pierogi z kaszą gryczaną. Dlatego postanowiłam wzbogacić przepisy pierogowe na blogu. Te dzisiejsze to moje nowe odkrycie, idealne połączenie pieczonej dyni i sera pleśniowego daje zaskakująco genialny efekt. naprawdę, warto spróbować.

Polecam Ci także przepisy:
pierogi ze szpinakiem i serem feta
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi ruskie
zielone pierogi
leniwe

pierogi z dynią

Ilość porcji: farsz na 20-25 pierogów
Przygotowanie: 50 minut

Składniki:
– połowa porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 300 g dyni (waga surowej dyni po obraniu)
– 200 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
– 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, oczyść z pestek i miękkiego środka. Pokrój w małą kostkę o boku ok 5 mm. Żaroodporne naczynie wysmaruj na dnie olejem, włóż dynię (najlepiej aby naczynie było szerokie, tak aby dynia w miarę możliwości leżała w 1 maksymalnie 2 warstwach). Wstaw dynię do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz 12-14 minut aż zrobi się miękka. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw na min 10 minut do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie rozkrusz drobno ser, możesz użyć do tego widelca. Kiedy dynia wystygnie połącz ser i dynię.
  3. Farszem nadziej pierogi, kładąc gotowe na blacie oprószonym mąką. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch (ja zwykle wtedy gotuję je jeszcze 1 minutę od czasu wypłynięcia).
  4. Podawaj od razu, możesz je przechowywać w lodówce i podgrzać kolejny raz w wodzie lub odsmażyć na patelni.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pierogi z dynią
Autor:
Data publikacji:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Karolina

    Opublikowane 24/10/2017

    Odpowiedz

    To połączenie z serem pleśniowym wyjątkowo mi się podoba! Masz piękne zdjęcia, ciasto wygląda mega apetycznie 😉

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Koktajl ze szpinakiem

Koktajle owocowo-warzywne skradły serca mionów. Coraz częściej w domach pojawiają się blendery dedykowane koktajlom, które dzięki swej budowie umożliwiają szybkie...

Zamknij