Pierogi z mięsem

Te pierogi to idealne danie które może powstać kiedy gotujesz rosół. Możesz je zrobić tego samego dnia lub dnia następnego po ugotowaniu domowego rosołu, dzięki temu w pełni wykorzystasz składniki które gotowały się w rosole.

Do przygotowania farszu używa się mięsa wołowego. Możecie do przygotowania rosołu kupić pręgę wołową, antrykot lub szponder. Najczęściej rosół gotuje się na z kawałkiem szpondru, jednak ten często na sporą część kości i mniejszą ilość mięsa. Po usunięciu kości jak najbardziej będzie nadawał się do przygotowania farszu mięsnego. Możecie kupić także niewielką ilość pręgi lub antrykotu, wtedy ilość mięsa ugotowanego w rosole będzie dużo większa i starczy naprawdę na pokaźną ilość pierogów z mięsem.

Polecam Ci także przepisy:
pierogi z kaczką
pierogi ruskie
pierogi z soczewicą
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi z szpinakiem i serem feta
pierogi z dynią i serem pleśniowym
zielone pierogi
leniwe

pierogi z MIĘSEM

Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów
Przygotowanie: 50 minut

Składniki:
– porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego
– 1 cebula
– 1 bułka kajzerka
– sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano
– 8-12 łyżek rosołu
– 1-2 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie:

  1. Mięso ugotuj w rosole, po wskazówki zajrzyj do przepisu na rosół.
  2. Po ugotowaniu rosołu wyjmij mięso i zostaw na 5-10 minut aby wystygło. Jeśli mięso ma kości usuń je.
  3. Namocz kajzerkę w wodzie – włóż ją do miski w wodą i przyciśnij czymś aby była zanurzona. Trzymaj w wodzie min 10 minut.
  4. W tym czasie drobno posiekaj cebulę w kostkę i na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż cebulkę aż się zezłości.
  5. Mięso najeży zmielić w maszynce, pod koniec mielenia dodając namoczoną bułkę. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło, a następnie dodaj podsmażoną cebulę. Dodaj nieco suszonego majeranku, sól i pieprz. Ilość zależ od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy.
  6. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi.
  7. Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
  8. Pierogi podawaj od razu po ugotowaniu, lub wystudzone i przesmażone na klarowanym maśle, oliwie lub oleju. Pysznie smakują z duszoną cebulą lub skwarkami.
  9. UWAGA: Po ugotowaniu niezjedzone rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć przed włożeniem ich do pojemnika i do lodówki lub zamrażarki. Jeśli dodatkowe pierogi od razu włożysz do naczynia i nawet dodasz odrobinę tłuszczu, zlepią się ze sobą.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pierogi z mięsem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak ugotować rosół – przepis

Dla tych z Was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, mam dziś przepis oraz garść wskazówek jak ugotować rosół....

Zamknij