Pikantne krewetki na puree z kalafiora

To jeden z tych obiadów, które zjadłam i pomimo najedzenia chętnie wzięłabym kolejną porcję. Pikantne krewetki, ciekawe i aromatyczne puree z kalafiora i w końcu genialny dodatek w postaci szpinaku z boczkiem. Całość komponuje się genialnie, polecam zrobić to danie dokładnie w takiej konfiguracji. A do tego jest to naprawdę prosta i szybka potrawa, obiad zajmie Wam nie więcej niż 30 minut!

Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
ośmiornica przepis
małże w białym winie
spaghetti z krewetkami
kalmary ze szpinakiem
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
zupa rybna z owocami morza –  ZUPA BOUILLABAISSE
krewetki w białym winie
kalmary w czosnku

pikantne krewetki na puree z kalafiora

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki krewetki:
– 400-500 g krewetek
– pół łyżeczki papryki chilli (ostrej)
– pół łyżeczki czarnego pieprzu
– szczypta soli

Składniki puree:
– pół kalafiora
– 2 płaskie łyżki śmietany
– 100 g sera cheddar
– sól, pieprz

Składniki szpinak:
– 125 g boczku surowego wędzonego
– 200-250 g surowych liści szpinaku

Przygotowanie:

  1. Krewetki powinny zostać oczyszczone z pancerzyków, umyte i osuszone. Możesz użyć mrożonych krewetek, koniecznej jest jednak uprzednie rozmrożenie.
  2. Krewetki dopraw papryką chilli, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj przyprawy aby każda z krewetek była nimi otoczona. Odstaw.
  3. Kalafiora pokrój na małe różyczki, a następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Powinny być dość miękkie, dzięki temu łatwiej będzie Ci uzyskać jednolite puree. Po ugotowaniu dodaj do kalafiora śmietanę i drobno starty ser cheddar. Zgnieć kalafiora z dodatkami na puree, a na koniec dopraw do smaku odrobiną soli jeśli uznasz że to konieczne (ser jest dość słony).
  4. Na suchej patelni podsmaż boczek. Powinien się smażyć 7-9 minut, aż stanie się chrupiący i wytopi się spora ilość tłuszczu. Do boczku włóż umyte liście świeżego szpinaku i pozwól im zwiędnąć. Dalsze smażenie potrwa jedynie 2 minuty.
  5. W tym samym czasie co szpinak, na drugiej patelni przygotuj krewetki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj krewetki i smaż je z każdej strony aż zrobią się pięknie różowe. Proces smażenia z obu stron potrwa około 10 minut (dla krewetek średniej wielkości), w tym czasie na około 2 minuty przykryj krewetki pokrywką, szybciej dojdą wtedy w środku.
  6. Na talerze rozłóż puree, na kalafiorze połóż krewetki i dodaj szpinak z boczkiem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pikantne krewetki na puree z kalafiora
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sernik tradycyjny

Miałam wiele postanowień noworocznych związanych z blogiem, a jednym z nich jest przygotowanie dla Was wielu sprawdzonych przepisów na ciasta....

Zamknij