Pizza z patelni

Pizza na patelni? Tak to możliwe! Tą wersję zrobicie z dodatkiem drożdży, dlatego ciasto wychodzi urośnięte i miękkie na brzegach, a spód chrupiący i przypieczony. Do przygotowania tej pizzy potrzebujecie dobrej jakości patelni z pokrywką. Z podanej porcji zrobicie 2 pizze na patelni 28 cm. Oczywiście możecie całość ciasta wykorzystać do jednej pizzy, ale wg mnie wychodzi wtedy zbyt gruba i niedopieczona.

Polecam Wam także:
pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
pizzę na tortilli
pizzę z szynką i pieczarkami
pizzę z ciasta francuskiego
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
zapiekanki z pieczarkami

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

– 30 g świeżych drożdży
– 2 szklanki mąki pszennej
– 150 ml ciepłej wody
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– szczypta cukru
– 1 łyżeczka soli
– sos pomidorowy
– 2 kulki mozzarelli
– dowolne dodatki na pizzę
– odrobina suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. W misce rozpuśćcie świeże drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody oraz szczyptą soli. Wymieszajcie całość tak, aby konsystencja była jednolita i odstawcie na 12-15 minut aby drożdże trochę popracowały.
  2. Do miski dodajcie mąkę, olej, drożdże, sól i połowę pozostałej wody. Wyróbcie ciasto dodając resztę wody, uważajcie jednak na to aby ciasto nie było zbyt mokre, a tylko lekko wilgotne i sprężyste. Ciasto odstawcie w misce w ciepłym miejscu na 25-30 minut.
  3. To czas na przygotowanie dodatków. Sos pomidorowy do pizzy zawsze robię z pomidorów z puszki z dodatkiem czosnku, chilli i świeżych ziół – całość blenduję. Moje ulubione dodatki to salami, ostre papryczki i rukola, ale dobierzcie swoje według własnych upodobań. Obowiązkowe dodatki to kulka mozzarelli na pizzę oraz odrobina suszonego oregano 🙂
  4. Wyrośnięte ciasto do pizzy podzielcie na dwie części. Rozwałkujcie je na stolnicy posypanej lekko mąką, tak aby uzyskać koło mniej więcej wielkości patelni. Włóżcie je na patelnię i smażcie na średnim ogniu ok 4 minuty pod przykrywką. Po tym czasie dodajcie sos pomidorowy, dodatki i porwaną mozzarellę oraz oregano. Zamknijcie pokrywką i smażcie kolejne 5 minut na jeszcze nieco mniejszym ogniu. Pizza jest gotowa, smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pizza z patelni
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zakwas z buraków na barszcz

 To podstawowy przepis na zakwas na barszcz czerwony. Zakwas możecie pić nie tylko w ugotowanym barszczu, ale przede wszystkim jako...

Zamknij