Placek po węgiersku

Z mojego przepisu zawsze wam się uda. I to nie jest czcze gadanie, mój J. stwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet ie chciałam się przyznawać że planuję go zrobić na obiad pewnej niedzieli. Trochę postawiłam go przed faktem i przed talerzem z gotowym danie. I co? Było pysznie, co sam przyznał. Więc skoro smakowało komuś kto twierdzi że jest to kiepskie danie, będzie smakowało i Wam.

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami

PLACEK PO WĘGIERSKU

Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 1 h 50 minut

Składniki:
– 300 g wołowiny na gulasz
– 1 cebula
– pół czerwonej papryki
– 1 szklanka passaty pomidorowej
– 1 szklanka białego wina
– 1 łyżka sosu tabasco
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– woda
– 0,5 kg ziemniaków
– 1-2 jajka
– 3-4 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 1-2 łyżki śmietany 18% na porcję
– natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki na gulasz. Cebulę posiekaj w średniej wielkości kostkę. Paprykę pokrój w kawałki podobnej wielkości jak wołowina.
  2. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż wołowinę, tak aby obsmażyła się z każdej strony. Następnie dorzuć do mięsa 2/3 pokrojonej cebuli oraz paprykę. Smaż ok 2-3 minut. Dodaj teraz passatę pomidorową i połowę wina i duś kilka minut. Przyszedł czas na doprawienie dania – dodaj sól i pieprz do smaku, paprykę oraz Tabasco, jeśli przypraw będzie za mało możesz zawsze doprawić jeszcze pod koniec duszenia.
  3. Przykryj danie pokrywką i na niewielkim ogniu duś danie. Uwaga – sos będzie parował, dlatego co 10-15 minut trzeba dodać trochę wody. Duś mięso aż stanie się miękkie, około 1,5 h. Ostatnim razem zamiast wody wlej resztę białego wina – sos dostanie jeszcze więcej smaku.
  4. Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i włóż je do blendera razem z 1/3 cebuli która Ci została oraz jajkiem/jajkami. Zblenduj na jednolitą masę i dodaj nieco mąki. Dopraw płaską łyżeczką soli oraz pieprzu.
  5. Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Ja wykorzystałam mniejszą patelnię i usmażyłam placki o jej wielkości.
  6. Placki połóż na talerzach, połóż na nie gulasz, na wierzchu trochę gęstej śmietany i posyp grubo posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Placek po węgiersku
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
41star1star1star1stargray Based on 27 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Martyna

    Opublikowane 06/12/2017

    Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie i mogę się założyć że smakuje super. Spróbuję dziś wykonać ten przepis, bo aż ślinka cieknie od samego patrzenia. Pozdrawiam! 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Muffiny piernikowe

Muffiny raczej rzadko przygotowuje się na święta, jednak jest to doskonały przepis na ten przedświąteczny czas, kiedy to wszystko pachnie...

Zamknij