Placek ze śliwkami

Tradycyjne ciasta z owocami smakują mi zdecydowanie najbardziej. Wolę je zdecydowanie niż najbardziej zaawansowane wypieki, pięknie wyglądające ale pozbawione smaku i aromatów. Tradycyjne ciasta owocowe doceniam także przez szybkość ich przygotowania – za 1 h mam gości i na pewno zdążę coś upiec.

A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik z jagodami
biszkopt z truskawkami
sernik z malinami
szynki biszkopt z rabarbarem
najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
sernik z porzeczkami

PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Przygotowanie: 55 minut

Składniki:
– 4 jajka
– 200 g masła
– 200 g cukru
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 15-20 śliwek węgierek przekrojonych na pół
– cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyjcie, przekrójcie wzdłuż i wyjmijcie pestki.
  2. Do misy miksera (lub do zwyczajnej miski jeśli używacie miksera ręcznego) wrzućcie masło oraz cukier. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dzięki temu ucieranie będzie szybsze.
  3. Ucierajcie masło aż to będzie jednolite i zrobi się prawie białe.
  4. Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka dodawajcie pojedynczo do miksującego się masła, tak aby wmieszać je w masę jak najdokładniej.
  5. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie przez sito bezpośrednio do masy maślano-jajecznej. Wymieszajcie na małych obrotach miksera.
  6. Białka ubijcie osobno na sztywną pianę. Ubitą masę przełóżcie do ciasta głównego i tym razem już za pomocą szpatułki lub łyżki wymieszajcie całość aby nabrała jednolitej konsystencji. Nie róbcie tego mikserem aby ciasto nie straciło na objętości.
  7. Blaszkę o wymiarach ok 25-35 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na papier włóżcie ciasto, wyrównując na całej powierzchni. Na ciasto połóżcie śliwki – ja lubię jak śliwki są ułożone raz w jedną raz w drugą stronę, aby nie było widać tylko skórki a także odrobinę środka owocu.
  8. Pieczcie ciasto przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st C. Po wyjęciu odstawcie do przestudzenia i posypcie cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Placek ze śliwkami
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Aneta

    Opublikowane 18/08/2017

    Odpowiedz

    Mniam:) wygląda przepysznie, a akurat sezon na śliwki w pełni 🙂 Spróbuję zrobić podobny z mąki jaglanej.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 18/08/2017

      Może wyjść super, czekam na efekty 🙂

  • Aleksandra

    Opublikowane 18/08/2017

    Odpowiedz

    Narobiłaś mi smaku swoim cudeńkiem! I te zdjęcia! 😀 Aż chce się wykombinować coś swojego, odchudzonego 😉 W wolnej chwili zapraszam do mnie 😀

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 18/08/2017

      O ciekawe, chętnie podejrzę wersję odchudzoną 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Szakszuka (shakshuka) z kurkami

Jak raz zrobicie szakszukę (shakshukę), zakochacie się w niej, naprawdę! To dla mnie idealna propozycja śniadaniowa - ulubione jaja sadzone...

Zamknij