Placki z kiszonej kapusty

Ten przepis pokochałam od pierwszego zrobienia. Placki przypominające – ciężko powiedzieć. Są nieco bardziej kwaśne niż ziemniaczane, choć mają podobną konsystencję. Naprawdę warto je zrobić i podać z kwaśną śmietaną. Idealnie będzie do nich pasował wędzony łosoś. Z podaje porcji zrobicie 10 średnich placuszków, ale możecie podwoić ilość składników aby usmażyć ich więcej.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– przepis na placki ziemniaczane
placki z kalafiora
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki ziemniaczane z łososiem
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami

PLACKI Z kiszonej kapusty

PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PLACKÓW: 10 placków

SKŁADNIKI:

– 125 ml mleka
– pół szklanki mąki pszennej
– 1 jajko rozmiar M
– 100 g kiszonej kapusty
– sól, pieprz
– olej do smażenia
do podania: śmietana, łosoś, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski dodaj mąkę, mleko i jajko. Dokładnie połącz składniki aby uzyskać ciasto jak na naleśniki.
  2. Kapustę odciśnij z nadmiaru soków. Drobno ją poszatkuj i dodaj do ciasta naleśnikowego. Całość dopraw solą i pieprzem, pamiętając że kapusta może być już słona.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i usmażone. Podawaj ze śmietaną, łososiem, natką pietruszki, lub z innymi dodatkami.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Placki z kiszonej kapusty
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Rollsy z szynką i serem

Ale to danie jest pyszne, gdyby nie jego kaloryczność jadłabym je dużo częściej niż raz na jakiś czas. Tym bardziej...

Zamknij