Placki ziemniaczane z łososiem

Placki ziemniaczane jem tylko na słono. Nie przemawia do mnie słodka wersja posypana cukrem – to nie pasuje do tego rodzaju dania. Moje placki zawsze okraszone są kwaśną śmietaną, a często również innymi dodatkami.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– placki z gotowanych ziemniaków
placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– 10-15 placków ziemniaczanych: mój przepis na placki ziemniaczane
– ok 150 g łososia w plastrach
– ok 6 łyżek kwaśnej śmietany
– rukola
– limonka
– świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Co dodajecie do placków? Ja ograniczam się do ziemniaków, mąki, jajka, soli oraz pieprzu. Czasami dodaję startą cebulę, jednak nie tym razem – nie chciałam dominującego smaku cebuli w daniu. Unikam jednak dodatków gotowych mieszanek przyprawowych wzbogaconych glutaminianem sodu (typu Warzywko) – tylko psują smak potraw.
Na usmażone ziemniaki połóżcie łososia i łyżeczkę lub dwie śmietany. Ozdóbcie rukolą i posypcie świeżo mielonym pieprzem. Limonkę przekrójcie wzdłuż na ćwiartki lub ósemki. Połóżcie na talerzu aby każdy sam mógł wycisnąć sok na placki.
Smacznego!

plackizlososiem1

plackizlososiem3

plackizlososiem4

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Placki ziemniaczane z łososiem
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Antenka

    Opublikowane 25/06/2012

    Odpowiedz

    woooowwwww świetny pomysł! uwielbiam łososia i placuszki, więc połączenie jak dla mnie genialne! wyglądają smakowicie

  • Anonymous

    Opublikowane 25/06/2012

    Odpowiedz

    pyszne zestawienie i ciekawe połączenie z rukolą – musi być pysznie

  • kuchenny bałagan

    Opublikowane 25/06/2012

    Odpowiedz

    Ja też jem tylko na słono, do środka daję pół cebuli i ząbek czosnku, jajko, sól i pieprz, lubię podane ze słonym twarożkiem 🙂

  • bartoldzik

    Opublikowane 26/06/2012

    Odpowiedz

    Ja też nie jestem w stanie zmusić się do słodkiej wersji. Ostatnio dodaję do ciasta parmezan, placki chłoną znacznie mniej tłuszczu i mają fajny smaczek.
    Twoje wyglądają super.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Meksykańskie tacos z grillowaną polędwicą

Meksykańskie potrawy dość często królują w mojej kuchni, Są smaczne, wyraziste i pełne warzyw. Dziś tacos z grillowaną polędwiczką.   Przygotowanie: ok...

Zamknij