Podstawowy przepis na pierniczki

Nie ma świąt bez domowych pierniczków, u Was także? Poniżej znajdziecie podstawowy przepis. Upieczone ciasteczka możecie dowolnie ozdobić lukrem, gotowymi ozdobami czy przygotować do powieszenia na choince. Smacznego!

Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczarkami
ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
muffiny piernikowe

Czas przygotowania: 1 h

Składniki:

– 260 g miodu naturalnego (np. wielokwiatowego)
– 120 g masła
– 550 g mąki pszennej + odrobina do podsypania stolnicy
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– 4 łyżki domowej przyprawy do piernika lub 1 opakowanie dobrej przyprawy do piernika ze sklepu (bez dodatku mąki i cukru)
– 100 g cukru
– 1 jajko
– ew 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

  1. Miód i masło rozpuście w w rondelku na niewielkim ogniu. Uważajcie aby nie zagotować całości. Miód z masłem schłódźcie ale uważajcie aby masa była nadal płynna w momencie zagniatania pierników, zbyt długie jej odstawienie spowoduje że tłuszcz zacznie się osadzać na górze i masło będzie przybierało formę stałą.
  2. Do miski wsypcie mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao. Dodajcie jajko i schłodzony miód z masłem. Zagniećcie ręcznie lub przy użyciu miksera. Tak przygotowane ciasto wstawcie na ok 10 minut do lodówki.
  3. W tym czasie nastawcie piekarnik na 180 st i wyjmijcie blachę do pieczenia. Przykryjcie ją papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat posypcie odrobiną mąki, rozwałkujcie ciasto za pomocą wałka i wytnijcie dowolne kształty. Ciasteczka przekładajcie na papier na blachę i pieczcie ok 8 minut. Zanim przełożycie je do pojemnika koniecznie wystudźcie!

Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
zakwas na barszcz
barszcz wigilijny
śledzie w czosnku i majeranku
śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
śledź marynowany w occie
śledź z konfiturą z cebuli
domowa przyprawa do piernika
tatar ze śledzia
śledzie w wiśniówce
śledź pikantny z chilli
śledzie w oleju
kruche ciasteczka

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Podstawowy przepis na pierniczki
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Jenn

    Opublikowane 20/11/2017

    Odpowiedz

    Może z moimi marnymi umiejętnościami dam radę chociaż ten podstawowy przepis zrobić, ale pewnie to spalę. xD

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 20/11/2017

      są naprawdę proste w przygotowaniu, nie ma mowy o zepsuciu 😉

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Wołowina duszona w ciemnym piwie

Ten gulasz wołowy wymaga czasu na przygotowanie, ale uwierzcie mi że warto. Z pewnością tak jak ja będziecie wracali do tego przepisu...

Zamknij