Polędwica z marynowanym pieprzem

Dziś zaproponuję Wam pyszne danie obiadowe którego królową jest polędwica wołowa.

 

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– jedna spora polędwiczka wieprzowa
– pół szklanki czerwonego półwytrawnego dobrego wina
– 2 łyżki miodu
– 1/4 szklanki octu balsamicznego
– pieprz świeżo mielony
– 2 łyżki marynowanego czerwonego pieprzu

Przygotowanie:

Wszystko mieszamy ze sobą, kroimy w dość grube plastry polędwice i wrzucamy do zalewy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2h. Idealnie byłoby przygotować polędwiczki na min 6h przed podaniem.
Polędwiczki smażymy ok 3-4 min z każdej strony tuż przed podaniem. Jednak wcześniej wyjmijcie je z zalewy i postawcie ją na średnim ogniu w małym garnuszku. Niech sos zredukuje się, będzie pysznym dodatkiem.
Polędwicę podałam z ziemniakami i innym ciekawym dodatkiem – kalafiorem romanesco. Niestety w Polsce dość rzadko spotykane warzywo a szkoda, bo wygląda ładniej niż tradycyjny kalafior i jest od niego delikatniejszy. Kalafiora podałam z kawałeczkami sera feta dla wzbogacenia smaku.
SMACZNEGO!

poledwicakalaf1

poledwicakalaf3

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tost z jajkiem sadzonym

Raz w tygodniu możemy pozwolić sobie na śniadanie nieco bardziej kaloryczne. Proponuję wam zatem tost z różnościami w środku.   Przygotowanie: ok...

Zamknij