Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z ryżem czy makaronem? To odwieczne pytanie i odwieczna niezgoda Polaków. Ja mam swoje preferencję ale zjem obie wersje. Pomidorowa jest jednak ta sama, na dobrym rosole, z dodatkiem świeżych lub przetworzonych pomidorów. Do swojej pomidorowej najchętniej wykorzystuję passatę pomidorową, która dostępna jest już teraz z niemal każdym sklepie. Ale zamiast niej możesz użyć koncentratu pomidorowego lub ugotowanych i przetartych świeżych pomidorów. Lubisz ze śmietaną? Ja tak, dlatego dodaję ją do zupy niemal zawsze. Ale to nie jest obowiązkowe. Daję Ci bazowy przepis a Ty zmień go według własnych upodobań 😉

Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
kwaśnica
najlepsza ogórkowa
kalafiorowa
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– zupa z zielonej soczewicy
– zupa cytrynowa

POMIDOROWA Z MAKARONEM

PRZYGOTOWANIE: 50 minut

SKŁADNIKI:
– 3 podudzia z kurczaka
– pęczek jarzyn do rosołu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 2-3 listki laurowe
– 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz

  1. Zacznij od przygotowania rosołu. Do garnka włóż kurczaka i obrane jarzyny.  Całość zalej wodą tak aby przykrywała składniki, dodaj ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Gotuj, wybierając szumowiny z bulionu, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane (około 30-40 minut). Pod koniec spróbuj wywaru i dopraw go do smaku jeśli zajdzie potrzeba.
  2. Z rosołu wyjmij kurczaka i jarzyny (możesz ich użyć do przygotowania pysznej sałatki jarzynowej), a następnie za pomocą durszlaka przelej go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Do ciepłego bulionu dodaj passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. To także czas na doprawienie zupy.
  3. Na koniec możesz zabielić zupę śmietaną jeśli lubisz. Pamiętaj aby zahartować śmietanę przed  jej dodaniem do gorącej zupy. Aby to zrobić do miseczki ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszaj, a po połączeniu składników ponownie dodaj 2-3 łyżki zupy. Chodzi o to aby śmietana stała się ciepła. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka z zupą. Podawaj zupę z makaronem z dodatkiem odrobiny posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pomidorowa z makaronem
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Wigilijna kapusta z grzybami

Nie jestem specjalną fajną bigosów, trudno mnie zadowolić w tej kwestii. Ale na tą kapustę czekam cały rok. Dodatek suszonych...

Zamknij