Prażone pestki dyni

Sezon na dynie w pełni, a przygotowując dynię do innych potraw zostaje Wam mnóstwo pestek które wybieracie ze środka. Pestki wcale nie muszą zostać wyrzucone. Jest prosty sposób na zrobienie z nich pysznej chrupiącej przegryzki, a dodatkowo bogatej w wartości odżywcze. Skorupki pestek dyni są naprawdę twarde, zatem za radą Kingi Paruzel postanowiłam je wstępnie obgotować, zanim trafią do piekarnika. Przeczytajcie poniżej jak je przygotować 🙂

Polecam Wam inne dyniowe przepisy:
puree z dyni
dyniowe gnocchi
dyniowe latte
zupa krem z dyni
placuszki z dyni na słodko
muffiny dyniowe z figami
zupa dyniowa z pomidorami
– dynia marynowana w occie
– pieczona dynia futsu black
szakszuka z dynią

PRAŻONE PESTKI DYNI

Przygotowanie: 1 h 20 minut

Składniki:
– pestki dyni
– oliwa z oliwek
– sól
– ew inne przyprawy: wędzona papryka, chilli, pieprz cayene

Przygotowanie:

  1. Po oczyszczeniu dyni musicie oddzielić pestki od resztek miąższu. To najdłuższa część procesu przygotowania i wymaga cierpliwości. Wyrzućcie od razu pestki puste lub uszkodzone, zostawcie tylko te ładne i jędrne.
  2. Po oczyszczeniu wrzućcie je do durszlaka i płukajcie pod wodą. Następnie przełóżcie do garnka, zalejcie wodą tak aby zakrywała pestki i gotujcie 10-15 minut.
  3. Po ugotowaniu odlejcie wodę a pestki rozłóżcie aby nieco przeschły. Następnie skropcie je oliwą z oliwek i sporą szczyptą soli. Oliwa z solą powinny przykryć pestki, dlatego najlepiej wymieszać je jeszcze dłońmi.
  4. Tak przygotowane pestki wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 st C i pieczcie przez 25 minut. Następie wyłączcie piekarnik i zostawcie w nim pestki jeszcze przez 10 minut.
  5. Pestki po wyjęciu możecie posypać jeszcze dodatkowo ulubionymi przyprawami. Pestki można zjadać razem z chrupiącą skorupką.

SMACZNEGO!


Wpis dodaję do sezonowej dyniowej akcji na zBLOGowani.pl:

zBLOGowani.pl

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Prażone pestki dyni
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sernik dyniowy

Sezon dyniowy w pełni. Mam już przygotowany niemały zapas puree dyniowego, które jest doskonałą bazą do kolejnych przepisów. Dziś właśnie...

Zamknij