Prosta szarlotka na kruchym cieście

Pamiętacie przepis na moje kruche ciasto ze śliwkami? Tym razem to samo ciasto zrobiłam z jabłkami, tworząc tym samym pyszną prostą szarlotkę. To naprawdę mało wymagający przepis. Ciasto robi się szybko, musi ono jednak chwilę czasu spędzić w lodówce. Jabłka nie wymagają wcześniejszego duszenia. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i posypać cukrem z cynamonem.

A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szynki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta

SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g cukru białego
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– 5-6 większych jabłek
– ew 2-3 łyżeczki cukru pudru do posypania

Przygotowanie ciasta należy zacząć od zagniecenia ciasta. Do miski wsypcie mąki, cukier biały, proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze części. Masło powinno być zimne, dopiero co wyjęte z lodówki. Całość rozetrzyjcie rękami, do czasu kiedy z ciasta powstanie duża jednolita kula. Tak przygotowane ciasto wstawcie na 30-40 minut do lodówki, zawijając uprzednio w folię spożywczą lub w folię aluminiową.

Blaszkę o wielkości ok 25×35 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Wyjmijcie z lodówki ciasto i podzielcie na dwie części (w stosunku 70:30). Większą część użyjcie do wylepienia dołu ciasta i niskich rantów. Na tak przygotowanym dole rozłóżcie jabłka (wcześniej j obierzcie i okrójcie w mniejszą kostkę o boku 1,2-2 cm. Jabłka posypcie dwoma łyżkami cukru brązowego oraz cynamonem. Na jabłkach wyłóżcie kawałeczki pozostałego ciasta  – odrywajcie z kuli po kawałku, lekko spłaszczajcie i kładźcie na ciasto. Tak przygotowany placek włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika musicie zostawić je na czas studzenia. Po przestudzeniu możecie posypać całość cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Prosta szarlotka na kruchym cieście
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Przepis na placki ziemniaczane

Placki to jedna z częściej przygotowywanych potraw w moim domu. Jak poznaliśmy się z J. twierdził, że ich nie lubi....

Zamknij