Przekąska do piwa lub wina

Spotkanie z rodziną lub znajomymi, a może kieliszek wina podczas wieczornego relaksu? Podczas takich chwil często sięgacie po mniej lub bardziej zdrowe przekąski, chipsy, paluszki, lub inne.
Zachęcam do zrezygnowania z gotowych propozycji dostępnych w sklepach i samodzielne zrobienie paluchów z ciasta francuskiego w domu. Ich smak zależy od dodatków. Robi się je niezwykle szybko i prosto, a zdecydowanie warto.
Polecam Ci także inne przepisy:
ślimaczki z ciasta francuskiego
paluchy3

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– 3-4 łyżeczki rozmarynu suszonego
– 3 łyżeczki chilli w płatkach

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozłóżcie i przekrójcie nożem na pół wzdłuż. Następnie obydwie połówki nacinajcie w paski o szerokości ok 1-1,5 cm. Paski zwijajcie w jedną stronę tak aby otrzymać zawijańce jak na zdjęciach, paluchy obtoczcie w przyprawie i ułóżcie na blasze do pieczenia. Gotowe paluchy zapiekajcie w temperaturze 190 st ok 10 minut lub do zarumienienia.

Do moich paluchów użyłam rozmarynu i chilli. Zachęcam także do wykorzystania innych przypraw. Możecie użyć soli morskiej, grubo mielonego pieprzu, ostrej papryki czy wielu innych.
paluchy1
paluchy4
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Przekąska do piwa lub wina
Data publikacji:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Niezbędnik Domowy

    Opublikowane 03/08/2015

    Odpowiedz

    Muszę wypróbować, po podobne widziałam w jednej z pizzerii 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron penne w sosie śmietanowym z szynką parmeńską

Ten makaron nazywany jest penne alfredo. Jego pierwowzór zaczerpnęłam z nieistniejącej już restauracji  na Warszawkim Bemowie, a w związku z...

Zamknij