Przepis na chałwę

Historia tej chałwy była dość prozaiczna, zostało mi naprawdę sporo sezamu, nieproporcjonalnie dużo wręcz. Pomyślałam sobie że będę miała zapas na 2 lata, i wtem przyszło olśnienie. Przecież wystarczy dodać dosłownie kilka składników, a zrobię pyszną domową chałwę. Dużo lepszą niż większość sklepowych gotowców, z bakaliami które lubię i urozmaicają smak. Tak też się stało.

Jeśli tu trafiłeś wiec, że to naprawdę prosty przepis. Możesz go dowolnie zmodyfikować według swoich upodobań, dodając np kakao. A jeśli skorzystasz z mojego przepisu, pochwal mi się na Instagramie, Facebooku lub w komentarzu. Zawsze sprawia mi przyjemność jak widzę, że moje przepisy goszczą w Waszych domach 🙂

Zapraszam do innych moich przepisów na desery:
ciastka brownie
jogurtowe muffiny z borówkami
ciasteczka migdałowe
jabłka w cieście
róże z ciasta francuskiego
wafle z kajmakiem
creme brulee

PRZEPIS NA CHAŁWĘ

Przygotowanie: 15 minut + schłodzenie

Składniki:
– 300 g sezamu
– 6 łyżek płynnego miodu
– pół szklanki dodatków – np suszona żurawina, jagody goji, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, inne

Przygotowanie:

  1. Sezam wsypcie na suchą patelnię i prażcie ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Sezam powinien się podprażyć, ale uważajcie aby nie ściemniał za bardzo, bo wtedy zrobi się gorzki.
  2. Sezam wrzućcie do blendera i zetrzyjcie na proszek. Przełóżcie proszek do miski i dodajcie miód. Wymieszajcie całość dokładnie, po czym dodajcie suszone owoce i orzechy. Całość przełóżcie do naczynia które nada chałwie formę (ja używałam szklanego naczynia z pokrywką) i wstawcie do lodówki.
  3. Chłódźcie w lodówce min 2 godziny przed podaniem, wtedy chałwa będzie się kroiła bez problemu.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Przepis na chałwę
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Dynia marynowana w occie

Przychodzi jesień i wysyp dyń. Przyznam że doceniłam je dopiero w ostatnich latach. Przez większość mojego życia dynia kojarzyła mi...

Zamknij