Przepis na guacamole

Klasyka kuchni meksykańskiej, guacamole jada się tam bowiem do wszystkiego. Ja bardzo je lubię podane z nachos lub pszenną tortillą, ale możecie guacamole podać z mięsem, jako dip do warzyw lub w innej dowolnej konfiguracji.

Aby awokado nie ciemniało zaraz po jego przekrojeniu nie zapomnijcie o soku z limonki. Tym bardziej że ze składników podanych poniżej wychodzi całkiem spora porcja guacamole.

Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
tacos ze stekiem
chilli con carne
tacos z wieprzowiną
burrito z burczakiem
quesadilla z kurczakiem
fajitas z kurczaka
tacos z polędwicą
nachos supreme czyli nachos z chilli con carne

PRZEPIS NA GUACAMOLE

Przygotowanie: ok 15 minut

Składniki:

– 3 dojrzałe owoce awokado
– 1 limonka
– pół czerwonej cebuli
– 1 pomidor
– 1 papryczka chili
– świeżo mielony pieprz, sól
– ew kolendra

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrójcie wzdłuż, wyjmijcie pestkę i za pomocą łyżeczki do misko wyjmijcie cały miąższ. Całość polejcie sokiem wyciśniętym z limonki.
  2. Za pomocą widelca rozdrobnijcie awokado. Powinno mieć wyczuwalne niewielkie grudki awokado. Dodajcie posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, drobno pokrojonego (w kosteczkę) pomidora, bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Możecie także dodać nieco świeżej kolendry dla smaku.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
Danie:
Przepis na guacamole
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bruschetta z pomidorami

Klasyczna bruschetta kojarzy mi się właśnie z pomidorami, czosnkiem, dobrą oliwą i bazylią. Taki sposób podania na pieczywie nie tylko...

Zamknij