Przepis na rybę z frytkami

Typowo fastfoodowe angielskie danie – jednak w doskonałej domowej wersji. Bardzo proste do przyrządzania danie które będzie smakowało zarówno dzieciom jak i dorosłym. Ryba z frytkami to zdecydowanie jedno z dań które kojarzą mi się z moim pobytem w Anglii. Ryba w podobnej wersji sprzedawana jest zarówno w punktach fast food jak i lepszych restauracjach.

 Przygotowanie: ok 40 minut

Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– płat filetowanej ryby bez skóry ok 200-250 g – użyłam pstrąga tęczowego
– 4 łyżki mąki
– przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego sproszkowanego, 1 łyżeczka pieprzu
– jajko
– 4 łyżki bułki tartej
– 5 ziemniaków
– oliwa do pokropienia
– sól morska

Składniki sos tatarski:
– 4 łyżki majonezu
– 3-4 malutkie korniszony
– 1 łyżeczka kaparów
– sok z połowy cytryny
– po łyżce posiekanych: natki i szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:
Przygotowania zacznijcie od przygotowania sosu tatarskiego. Korniszony i kapary drobno posiekajcie. Dodajcie je do majonezu wraz z cytryną, taką i szczypiorem. Wymieszajcie i wstawcie do lodówki.
Ziemniaki pokrójcie na łódeczki. Piekarnik nastawcie na 230 st, ziemniaki wysypcie na blachę, pokropcie oliwą i posypcie odrobiną soli morskiej. Pieczcie je przez ok 30 min.
Filet z ryby należy pokroić w poprzek włókien. Do mąki dodajcie przyprawy: pieprz, paprykę i kmin. Zmieszajcie. Rybę obtoczcie w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażcie krótko na patelni z rozgrzanym olejem – wystarczą 2 min z każdej strony.
Podawajcie wszystko razem – kładąc rybę na frytkach. Sos podajcie dodatkowo do maczania.

SMACZNEGO!

 ryba z frytkami
fish and chips
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Przepis na rybę z frytkami
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Chorwackie kalmary w czosnku i oliwie

 To danie niezaprzeczalnie kojarzy mi się z wakacjami w Chorwacji. Kalmary jadłam prawie codziennie - prawie w każdej restauracji były...

Zamknij