Przepis na tosty francuskie

Macie ochotę na coś pysznego na śniadanie? Znudziły Was już tradycyjne jajecznice i kanapki? Wypróbujcie pyszne tosty francuskie – zadowolenie domowników gwarantowane! Robi się je niezwykle szybko, a efekt jest pyszny. Tosty w jajku idealne smakują zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Często jadamy je z dżemem domowej roboty, ale lubię także położyć na tosta kawałek szynki. W obu wersjach jest pyszny.

Mam swoje preferencje odnośnie tostów. Bardzo szybko obtaczam je w jajku, aby nie namiękły. Wiem jednak że niektórzy robią wprost przeciwnie – namaczają je dłużej aby te były bardzo miękkie w środku. Najlepiej spróbujcie sami i wybierzcie swoją ulubioną wersję.

Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
szakszuka (shakshuka)
szakszuka z kurkami
ser z jogurtów greckich
pasta z awokado i jajka
placki serowe
placki jogurtowe z owocami
omlet z białek
omlet z pomidorami
pasta jajeczna

Przygotowanie:20 minut
Ilość tostów: 7-8

Składniki:
– 7 kromek chleba tosowego pszennego
– 2 jajka
– 3 łyżki mleka
– sól
– pieprz
– olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wbijcie jaja, wlejcie mleko i przyprawy (po sporej szczypcie soli i pieprzu). Za pomocą ręcznej trzepaczki ubijcie na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzejcie olej lub klarowane masło. Tosty należy maczać w masie jajecznej z obu stron. Tak przygotowane kromki wkładajcie na rozgrzany tłuszcz. Wystarczy podsmażyć 2-3 min z każdej strony. Podawajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Przepis na tosty francuskie
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 04/03/2013

      to prawda są doskonałe. bardzo często robię je w weekendy kiedy na śniadanie jest więcej czasu

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sataye z kurczaka – szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków

To danie już zawsze będę kojarzyła z Indonezją i moją wyprawą na Jawę i Bali. Jeśli byliście, zapewne tak jak ja...

Zamknij