Przepis na pizzę z salami

Jak myślę pizza to na ogół wybieram tą z salami, czasem ostrą papryczką. Wszelkie „salami picante” to na ogół mój pierwszy wybór w pizzeriach. Tym razem nie było inaczej, z tą różnicą że pizzę zrobiłam sama w domu, a zjedliśmy ją w ogrodzie przy pięknej pogodzie. Nie mogło być lepiej, dwa leżaki, niski używany przeze mnie do robienia zdjęć stolik i jedzenie domowej pizzy w nieskrępowanych okolicznościach 🙂

Polecam Wam także:
pizzę z szynką i pieczarkami 
pizzę na tortilli
pizzę z patelni
pizzę z ciasta francuskiego
zapiekanki z pieczarkami

PRZEPIS NA PIZZĘ SALAMI

PRZYGOTOWANIE: 1h 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: ilość ciasta na 2 duże lub 3 mniejsze pizze

SKŁADNIKI CIASTO:
–  500 g mąki pszennej tylu 650 lub wyższa
– 1 saszetka (7g) drożdży
– pół łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 325 ml ciepłej wody

SKŁADNIKI SOS:
– 1 puszka pomidorów lub dwa dojrzałe pomidory obrane ze skórki
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 suszone papryczki chilli lub połowa świeżej papryczki
– garść świeżych ziół – wybierzcie takie jakie lubicie np: bazylię, oregano, szczypiorek, natkę pietruszki, inne

SKŁADNIKI NA TOP:
– dwie kulki sera mozzarella
– 6-8 plasterków salami
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– ew odrobina płatków chilli do posypania (jeśli lubicie pikantne pizze)
– ruccola do posypania

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Drożdże, cukier i wodę wymieszać i odstawić na 5 min aby zaczęły tworzyć się niewielkie bąbelki. Wszystkie składniki ciasta wsypcie i wlejcie do jednej misy. Połączcie je za pomocą miksera (jeśli używacie ręcznego miksera wybierzcie spiralne mieszadła), lub ręcznie zagniećcie ciasto. Odstawcie ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Jeśli nie macie specjalnego np kamienia do pizzy użyjcie folii aluminiowej do jej przygotowania. Wyłóżcie nią blachę piekarnikową, nasmarujcie odrobiną oliwy i wysypcie odrobiną mąki. Ciasto podzielcie na 2 lub 3 części. Krótko ugniećcie w dłoniach (jeśli się przykleja posypcie nieco mąką, ale nie za dużo). Ciasto możecie rozwałkować lub rozciągnąć za pomocą dłoni. Po ułożeniu na folii możecie jeszcze „dociągnąć” pizzę tam gdzie wyszła za gruba. Tak przygotowane ciasto odstawcie najlepiej na 30 minut aby odpoczęło. Najlepiej przygotujcie od razu wszystkie pizze, jeśli nie macie większej ilości blach ułóżcie teraz pizze na folii aluminiowej, później z jej pomocą przełożycie całość na blachę.
PRZYGOTOWANIE SOSU I PIZZY:
W czasie kiedy pizza odpoczywa przygotujcie sos. Najlepiej zrobić to w blenderze gdzie przetrzecie wszystkie składniki, ewentualnie doprawcie do smaku. Sosem posmarujcie pizzę zostawiając rant ok 1-2 cm. Na sosie ułóżcie salami, a następnie porwaną w rękach mozzarellę. Posypcie oregano i ew chilli. Tak przygotowaną pizzę pieczcie ok 9-10 min w piekarniku nagrzanym do 250 st. Ja podaję pizzę na ogół z sosem pomidorowym który przygotowałam, a dodatkowo z oliwą smakową domowego wyrobu (czosnkową lub chilli). Przed podaniem możecie dodatkowo posypać pizzę ruccolą.

Smacznego!

pizzazsalami10

pizzazsalami4a

pizzazsalami5a

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Przepis na pizzę z salami
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z pieczonymi buraczkami

Buraczki nie muszą być czerwone, choć takie najczęściej spotykacie w sklepach. Tym razem podczas zakupów w Gospodarstwie Majlertów w Warszawie, udało...

Zamknij