Przepis na pulled pork

Pulled pork czyli „wyczesane mięso” to najlepszy sposób przygotowania łopatki wieprzowej jakiego dotychczas próbowałam. Bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest dość nietypowy, jednak warto poświęcić ten czas na przygotowanie mięsa. Duża ilość przypraw doda mu fantastycznego smaku 🙂 Musicie mi wybaczyć nieco gorszej jakości zdjęcia. Kiedy mam gości nie lubię biegać stylizować potraw, widzicie więc zdjęcie zrobione prosto przy moim stole 🙂
Łopatka genialnie smakuje z pieczywem, ale także jako mięso podane wraz z pure ziemniaczanym. Do obiadu podałam duszone rzoskiewki, a sposób na ich przygotowanie znajdziecie w tym przepisie na sałatkę z rzodkiewkami.

 

Przygotowanie: ok 9 godzin + marynowanie

Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej
1 łyżka kuminu sproszkowanego lub utłuczonego w moździerzu
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka chilli
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka soli
1 łyżka mielonego pieprzu
200 g brązowego cukru
2 litry wody
130 g soli morskiej
3 liście laurowe

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania mieszanki przypraw. Kumin, czosnek, chilli, pieprz czarny i pieprz cayenne, sól i 100g brązowego cukru zmieszajcie ze sobą.

Do dużej miski wlejcie wodę, 100 g brązowego cukru, sól morską i liście laurowe. Dodajcie 3 łyżki wcześniej przygotowanej mieszanki przypraw. W solance zanurzcie mięso i odstawcie na 6-8h. Po tym czasie osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i natrzyjcie dokładnie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.

Tak przygotowane mięso wstawcie na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i pieczcie w temperaturze 110°C 8h. Jeśli wasze naczynie nie posiada pokrywki wykorzystajcie folię aluminiową aby szczelnie okryć mięso. Po 8h odkryjcie i pieczcie jeszcze przez 1h w temperaturze 130°C. W połowie pieczenia przekręć mięso na drugą stronę aby miało szansę zrumienić się z każdej strony. Jeśli zatem planujecie takie mięso na obiad, to czeka was wstanie o 5 lub 6 rano aby nastawić piekarnik 🙂 Nie zrażajcie się, warto!

Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim mięso na ok 40 min. Po tym czasie wyjmijcie je i rozdzielcie na cieniutkie włókna za pomocą dwóch widelców.

Mięso możecie podawać w daniach obiadowych, czy w postaci kanapek czy hamburgerów.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Przepis na pulled pork
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Wegetariański pikantny burger

Tym razem dla mnie nowość - danie wegetariańskie. Bardzo lubię warzywa i często zdarza mi się bazować w daniach tylko...

Zamknij