Pulpety rybne w sosie pomidorowym

To danie pochodzi z książki „Jerozolima”, którą Wam bardzo polecam. To już kolejna potrawa przygotowana przeze mnie z tej pozycji i wszystkie były fantastyczne.

Kotlety rybne, które pokazuje Wam dziś, to delikatne i bardzo soczyste kotleciki, a do tego pyszny pomidorowy sos pełen przypraw i smaków. W stosunki do oryginału nieco skróciłam czas przygotowania, tym samym upraszczając potrawę. Nie dodaje się zatem na końcu przygotowania wody, a proces odparowania sosu jest jednoczesny z duszeniem pulpetów.

kotlety rybne

 

Przygotowanie: ok 30 minut  Ilość porcji: 4-5 porcji

SKŁADNIKI PULPETY Z DORSZA
– 500 g polędwiczek z dorsza (filety bez skóry)
– 4 kromki białego chleba (bez skórki)
– 1 średnia cebula
– 4 ząbki czosnku
– 30 g natki pietruszki
– 1 łyżka mielonego kuminu
– 2 duże jajka
– 1 łyżka soli
– oliwa do smażenia

SKŁADNIKI SOS POMIDOROWY
– 2,5 łyżki oliwy
– 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
– 1 średnia cebula
– 125 ml białego wina
– 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
– 1 świeże czerwone chilli
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– kilka liści świeżej mięty do podania

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania pulpetów. Do melaksera wrzućcie chleb i zetrzyjcie go na okruchy. Następnie wrzućcie do melaksera rybę i krótko zmiksujcie całość. Do ryby należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, 2 roztrzepane jajka, kumin i sól. Całość wystarczy wymieszać do połączenia składników. Z powstałego ciasta uformujcie 8 większych lub 10 malutkich kotlecików (jeśli ciasto nie jest zbyt zwarte wstawcie je do lodówki na 15-20 minut). Na patelni rozgrzejcie ok 4 łyżek oliwy i podsmażcie kotlety partiami, smażąc ok 3 min z każdej strony. Przełóżcie na talerz i na chwilę odstawcie.

Teraz czas na przygotowanie sosu. Do przygotowania całości dania najlepiej nadaje się duża patelnia, do której macie pokrywkę.

Na oliwę wrzućcie suche przyprawy oraz drobno posiekaną cebulę. Duście ok 3-4 min aż cebula nieco zmięknie. Następnie dolejcie wino i odparujcie je ok 3-4 minut. Teraz dodajcie pomidory z puszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, chilli drobno posiekane, sól i pieprz. Gotujcie sos ok 10 minut a następnie włóżcie do sosu wszystkie kotleciki. Teraz czas na przykrycie całości pokrywką i zmniejszenie nieco ognia. Tak duście kotlety ok 13-15 minut, po czy odkryjcie całość i duście jeszcze 10 minut. Podczas procesu duszenia nie mieszajcie ani nie obracajcie kotlecików. Kotlety możecie podawać od razu po przygotowaniu, posypując je lekko posiekanymi listkami świeżej mięty.

Ja podałam kotleciki z moim ulubionym dodatkiem czyli kaszą kuskus. Do przygotowanej kaszy dodałam nieco warzyw – bardzo drobno pokrojoną marchewkę i białą rzepę. Do kaszy dodaję surowe warzywa, ale dzięki bardzo drobnemu krojeniu sprawdzą się idealnie i dodadzą kaszy fantastycznej chrupkości i smaku.

SMACZNEGO!

kotlety rybne

kotlety rybne

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa krem z kalafiora

Dziś mam dla Was przepis na zupę w której pierwsze skrzypce gra kalafior. Aby dodatkowo wzbogacić smak zupy dodałam do...

Zamknij