Pulpety w sosie pomidorowym

Macie dość kotletów mielonych lub szukacie innego sposobu na wykorzystania mięsa mielonego? Mam dziś dla Was pyszny przepis na pulpety, niby klasyczne ale jednak wzbogacone dodatkiem sera typu parmezan, w pysznym sosie pomidorowym. Ja moje pulpety podałam z mieszanką kasz, jednak możecie zgrać je także z tradycyjnym puree, możecie skorzystać  mojego przepisu na puree ziemniaczane.

Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
polędwiczki z kurkami
polędwiczki z szynką parmeńską
boeuf strogonow
kotlet schabowy
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 40 g bułki tartej
– 1 jajko rozmiar M
– 30 g sera typu parmezan
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 100 ml białego wina
– 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy
– ew pół papryczki chilli
– kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie masę na pulpety – do miski dodajcie mięso, połowę cebuli bardzo drobno posiekanej, parmezan, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, po 1 płaskiej łyżeczce soli i pieprzu oraz jajko. Wymieszajcie całość najlepiej ręcznie, tak aby stworzyć jednolitą masę.
  2. Do garnka lub wysokiej patelni z pokrywką wlejcie oliwę i  podsmażcie drugą połowę cebuli i 2 ząbki czosnku, ew chilli jeśli zależy Wam na pikantnej potrawie. Zanim wrzucicie czosnek i cebulę posiekajcie je dość drobno. Kiedy warzywa się zeszklą dodajcie pomidory krojone z puszki, wino oraz nieco soli i pieprzu.
  3. Czas na lepienie pulpetów – z mięsa lepcie kulki o średnicy ok 5 cm i wkładajcie je do sosu. Sos powinien zakryć pulpety mniej więcej w do połowy wysokości. Zmniejszcie nieco płomień pod garnkiem, przykryjcie pokrywką i duście przez 10 minut.
  4. Po tym czasie odkryjcie potrawę i delikatnie obróćcie pulpety. Już nie przykrywajcie, sos musi nieco odparować.
  5. Po kolejnych 10 minutach potrawa będzie gotowa, podajcie ją z wybranym dodatkiem, posypaną posiekanymi listkami bazylii. Ciekawym uzupełnieniem potrawy może być także sałatka grecka.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pulpety w sosie pomidorowym
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krem z pomidorów

Zupa z pomidorów, to pierwszy krem który zagościł w mojej kuchni. Robię ją od wielu lat i chyba wypróbowałam już...

Zamknij