Puree ziemniaczane – przepis podstawowy

 

Przygotowanie dobrego puree to podstawa w kuchni. W zależności od oczekiwanego efektu do rozdrobnienia ziemniaków możecie użyć specjalnego tłuczka (ziemniaki mogą być wtedy lekko grudkowate), praski (praska do ziemniaków usunie grudki i nada jednolitą konsystencję) lub końcówki blendującej miksera (przy tym sposobie pure ma najbardziej aksamitną strukturę i jest nieco „lepiące”. Zachęcam do wypróbowania wszystkich wspomnianych sposobów i wybrania tego który Wam najbardziej odpowiada, lub dopasowywania formy puree do przygotowywanej potrawy.

Przygotowanie: 20-30 minut

Składniki:
– pół kilograma ziemniaków
– 3 łyżki masła
– 50 ml mleka lub rzadszej śmietany
– 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze części, zalejcie wodą, posólcie i gotujcie aż staną się miękkie. Aby skrócić czas gotowania możecie ziemniaki pokroić w naprawdę małe kawałki, wtedy gotowanie może zająć jedynie 15 minut.
  2. Po ugotowaniu odlejcie wodę z ziemniaków. Nie jestem zwolennikiem ponownego stawiania ich na gazie w celu „odparowania”, tym bardziej że zaraz dodacie do nich dodatki aby te zrobiły się bardziej wilgotne.
  3. Do ziemniaków dodajcie mleko i masło. Przykryjcie pokrywką aby masło pod wpływem ciepła się rozpuściło. Ugniećcie ziemniaki za pomocą tłuczka lub końcówki blendera. Jeśli do ziemniaków używacie specjalnej praski to mleko i masło dodajcie na końcu, już po sprasowaniu ziemniaków.
  4. Całość wymieszajcie, dodajcie odrobinę soli do smaku. Podawajcie od razu razem z ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Puree ziemniaczane
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Dad in the Kitchen tatowkuchni.pl

    Opublikowane 17/06/2017

    Odpowiedz

    Maslo i mleko (koniecznie pelnotluste) to podstawa. Yumm!! Nie probowalem jeszcze metody z mikserem. Boje sie ze puree zrobi sie zbyt klejace. Musze dac szanse i sprobowac kiedys. W zaleznosci od dania ja dodaje jeszcze czasem musztarde pelnoziarnista do smaku.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 18/06/2017

      Tak jest najbardziej klejące, dlatego tylko czasem wykorzystuję tą metodę, ale do niektórych dań takie właśnie puree mi najbardziej pasuje. A z musztardą musi być super.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krewetki w sosie pomidorowym z wódką

  Przepis pyszny i prosty, a dodatek alkoholu ciekawie podkręca smak. Nie obawiajcie się procentów, uciekną one w procesie gotowania....

Zamknij