Raviolo z płynnym żółtkiem

Pierwszy raz próbowałam tej genialnej potrawy podczas wizyty w restauracji Foccacia Ristorante w Warszawie i przepadłam. Genialny smak, płynne żółtko, pyszny ser w środku. Tym razem sama zdecydowałam się na przygotowanie. Warto poświecić chwilę na ulepienie raviolo. Wystarczą 2 sztuki a osobę, a z podanej porcji wyjdzie Wam 5 sztuk.

Polecam Wam także przepisy na:
ravioli z krewetkami
domowy makaron

Ilość porcji: 5 raviolo
Przygotowanie: 2 h

Składniki makaron:
– 150 g mąki pszennej typ 550-650
– 1 jajko i 2 żółtka (rozmiar L)
– szczypta soli

Składniki raviolo:
– 250 g sera ricotta
– 50 g tartego parmezanu + parmezan do podania
– 5 żółtek (1 do farszu, 5 do raviolo)
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– 5 łyżek masła
– listki szałwii

Sprzęty:
*maszynka do makaronu – opcjonalnie ciasto można rozwałkować
*rękaw cukierniczy

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiejcie mąkę, zróbcie wgłębienie i dodajcie jajko i 2 żółtka oraz szczyptę soli. Za pomocą widelca wymieszajcie jajka z mąką, a następnie zacznijcie zagniatać ciast i kontynuujcie przez 6-9 minut, do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i zwarte.
  2. Ciasto włożyć do plastikowego woreczka i odstawić na 1 -1,5h.
  3. W tym czasie przygotować farsz. Ser ricotta wymieszać z 50 g startego parmezanu, żółtkiem, natką pietruszki i solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Ciasto na makaron wyjść i rozwałkować na cienkie blaty za pomocą maszynki do makaronu. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnionego farszem z riccoty robić gniazdka w które następnie włożycie żółtko. Tak przygotowane gniazdka przykryć drugim płatem makaronu , ugnieść brzegi i wyciąć radełkiem lub nożem okrąg. Dokładny proces przygotowania możecie zobaczyć w filmie Marty Stewart.
  5. Tak przygotowane raviolo gotować pojedynczo w wrzącej osolonej wodzie przez ok 4 minuty.
  6. Raviolo podajcie z listkami szałwii usmażonymi na maśle, oraz z odrobiną parmezanu i świeżo mielonego pieprzu którymi posypiecie całość.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Raviolo z płynnym żółtkiem
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bliny z kawiorem

Bliny są genialne w smaku, więc warto poświęcić chwilę czasu na ich przygotowanie. Nie jest to trudne danie, musicie dać...

Zamknij