Rigatoni alfredo

Jak pytam się swojego mężczyzny – na jaki makaron masz ochotę, odpowiedź jest jedna – penne alfredo. Dziś jednak postanowiłam zamienić makaron penne, na nieco większe rurki – rigatoni. rigatoni marki Barilla jest naprawdę pyszny i sprężysty.

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– pół opakowania Rigatoni marki Barilla
– 100 dag sera pleśniowego typu blue cheese – łagodna odmiana
– 3 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
– 10 czarnych oliwek pokrojonych w plastry
– 1/4 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
– 100ml śmietany
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
– pieprz, najlepiej świeżo mielony
– świeżo starty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Wstawcie wodę na makaron i przygotujcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wraz z wrzuceniem makaronu do wrzątku, zacznijcie przygotowanie sosu.

Na oliwie podsmażcie oliwki i czosnek, po chwili dodając ser. Wymieszajcie z oliwą i rozpuście blue cheese. Dodajcie 3-4 łyżki wody z gotującego się obok makaronu. To spowoduje że sos będzie miał odpowiednią konsystencję.  Dodajcie śmietanę, pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską, oraz w ostatniej chwili natkę. Dodajcie ugotowany makaron i połączcie wszystko.
Po wyłożeniu makaronu na talerze posypcie go parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.  Zjadajcie od razu, nie dajcie mu stygnąć! Smacznego!

rigatoni1

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z cukinią, karczochem i pomidorami

Dzięki paczce od Barilla mam wiele gatunków makaronów, których do tej pory używałam rzadko, lub których nigdy nie przyrządzałam dotychczas....

Zamknij