Roladki z bakłażana z serami pesto

Przepis został stworzony dzięki współpracy z firmą Euroser. Do jego przygotowania zostały użyte dwa sery z pesto Euroser – ser z czerwonym i zielonym pesto. Mi najbardziej przypadła do gustu ta czerwona wersja sera.

Przygotowanie:40 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje

Składniki:
– 1 spory bakłażan
– 6-8 plasterków sera Gouda z pesto Euroser
– 1 puszka krojonych pomidorów lub 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
– 2 łyżki sera typu parmezan
– 1 łyżka siekanej bazylii
– świeżo mielony pieprz i sól
– 2 łyżki oliwy cytrynowej (lub zwykłej)

Przygotowanie:

Bakłażana pokrójcie w plastry ok 0,6 cm grubości. Każdy z plastrów posólcie i zostawcie na durszlaku przez ok 30 min. Ta czynność pozwoli pozbyć się goryczy z warzywa.
Piekarnik nagrzejcie do 220 st. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie plastry bakłażana polewając je niewielką ilością oliwy z oliwek. Pieczcie 20 min, przy czym płaty należy obrócić na drugą stronę po 10 min.
W międzyczasie wyjmijcie ser aby nabrał temperatury pokojowej. Bakłażana po wyjęciu z piekarnika lekko przestudźcie, na dno naczynia do zapiekania nałóżcie nieco sosu pomidorowego. Na środku każdego bakłażana połóżcie kawałek sera z pesto – tak aby nie wystawał poza bakłażana. Zróbcie rulonik i ułóżcie go w żaroodpornym naczyniu zawinięciem do dołu. Czynność zawijania wykonajcie dla wszystkich bakłażanów.
Na bakłażany nałóżcie resztę sosu pomidorowego, posypcie je parmezanem, bazylią, solą i pieprzem, oraz odrobiną oliwy. Włóżcie do piekarnika na ok 15 min.
Potrawę należy podawać ciepłą od razu po przygotowaniu. Doskonale nadaje się na przystawkę oraz jako dodatek do mięsa.
SMACZNEGO!

roladki1_euroser1 roladki3_euroser3

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Roladki z bakłażana z serami pesto
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • hana

    Opublikowane 02/01/2014

    Odpowiedz

    a to na zdjęciach pod potrawą to gazeta? super pomysł z taki tłem

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tarta z łososiem i mozzarellą

Przepis został stworzony dzięki współpracy z firmą Euroser. Do jego przygotowania został użyty doskonały ser mozzarella Euroser - wg mnie...

Zamknij