Różowe muffiny z kremem mascarponne

Muffiny w ostatnim czasie cieszą się olbrzymią popularnością. Ja postanowiłam upiec takie piękne różowe muffinki. Oczywiście kolor kremu może być dowolny, wedle upodobań i okazji.

 

Przygotowanie: ok 40 minut

Składniki ciasto:

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru
– laska wanilii (pesteczki ze środka)
– 2 jaja
– 100 ml oleju
– 100 ml mleka
Składniki różowy krem:
– 250 dag serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru (tu proponuję dodać wg własnych upodobań)
– odrobina barwnika spożywczego lub jakiś barwnik naturalny (w moim przypadku 1,5 łyżeczki koncentratu barszczu)

Przygotowanie:

Muffinki: w jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Po wymieszaniu obydwu mas łączymy je ze sobą mieszajac aż składniki się połączą. Masę przekładamy do foremek do muffinek (ok 8 foremek), napełniając je do 3/4. Pieczemy ok 15 min w temperaturze 170 stC. Wyjmujemy i zostawiamy aby całkowicie ostygły.
Krem: mieszacie ze sobą składniki kremu. Nałóżcie na babeczki za pomocą specjalnej szprycy. Możecie przyozdobić np cukrowymi kuleczkami.
SMACZNEGO!

babeczki1

babeczki3

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Guacamole ze słodko-kwaśną nutą

Zastanawiacie się co podać na przekąskę przed daniem głównym lub przy wieczornym drinku ze znajomymi? Proponuję Wam pyszne guacamole z...

Zamknij