Ryż smażony z kurczakiem

Ryż smażony w takiej postaci znajdziecie zarówno w kuchni chińskiej, tajskiej jak i indonezyjskiej. W zależności od kuchni oraz upodobań może różnić się nieco składem, zestawem warzyw czy dodatkami smakowymi. Mam dziś dla Was przepis podstawowy, nie bójcie się jednak podmienić warzywo na inne, dodać kiełków lub owoców morza zamiast kurczaka. Pozostawiam Wam inwencję na przygotowanie tego dania, dając kilka podstawowych wskazówek jak przygotować pyszny ryż smażony z kurczakiem.

Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
zupa pho z kurczakiem
sataye z kurczaka
tajska zupa z kurczakiem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Przygotowanie: 10 minut + gotowanie i studzenie ryżu
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 250 g jasnego lub brązowego ryżu
– 1 pierś z kurczaka
– 1 por (biała część)
– 1 czerwona papryka
– pół szklanki fasolki szparagowej (pokrojonej na 2-3 cm kawałki)
– 3 ząbki czosnku
– 1 chilli
– 1 łyżka sosu rybnego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju roślinnego lub oleju do smażenia w woku
– posiekana dymka lub natka pietruszki do podania
– cząstki limonki do podania
– ew pikantny sos chilli do podania

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania ryżu. Po ugotowaniu należy go przesypać do płaskiego naczynia, tak aby był maksymalnie rozłożony i dość szybko przestygł. Zanim zaczniecie smażenie ryż musi być już zimny.
  2. Do przygotowania tej potrawy najlepszy jest wok. Jeśli go nie posiadacie możecie zrobić danie w wysokiej sporej patelni, też powinna się sprawdzić. Cały proces odbywa się dość szybko, smażenie jest bowiem w wysokiej temperaturze, na tzw dużym ogniu.
  3. Przygotujcie najpierw wszystkie dodatki – kurczaka pokrójcie w niewielką kostkę, pora w plasterki, czosnek przeciśnijcie przez praskę, chilli posiekajcie drobno, fasolkę w 2-3 cm kawałki, paprykę w kostkę. Wszystko musicie mieć gotowe, bo w trakcie nie ma czasu na siekanie.
  4. Kolejność smażenia będzie zależała od używanych składników. W moim przypadku najdłuższej obróbki wymagały fasolka i kurczak, dlatego one w pierwszej kolejności wylądowały w woku. Następnie trafiły tam jednocześnie papryka, por, czosnek i chilli. Całość została doprawiona sosem sojowym, po czym do woka trafił także ryż.
  5. Do miseczki wbijcie 2 jajka, dodajcie sos rybny i lekko wymieszajcie. Jajka wlejcie do ryżu i przez 2 minuty mieszajcie aż jajko się lekko zetnie. Wtedy od razu zdejmijcie potrawę z ognia i rozłóżcie do miseczek. Podawajcie posypaną dymką lub natką pietruszki, z cząstką limonki, ew pikantnym sosem chilli.

SMACZNEGO!

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ryż smażony z kurczakiem
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Werona w jeden dzień

Do Werony trafiliśmy trochę przypadkowo, trochę "na spontanie". Majowy wyjazd na narty do Austrii planowaliśmy połączyć z wypadem do Wenecji....

Zamknij